Proti fašizmu aj súdne

Dokiaľ je nejaká skupina pravicových extrémistov málo vplyvná, za pozornosť stojí iba ak policajtom stíhajúcim jednotlivé činy. Sem tam, keď pohár pretečie, súdy sú ochotné skúmať aj ich skutočné motívy. A občas motyka vystrelí a nejaká tá násilnosť je označená ako motivovaná rasovou neznášanlivosťou. Čo viac môžeme chcieť?! Polícia má predsa svoje zložky na sledovanie a potieranie extrémizmu, nech sa teda stará ona.

03.05.2019 12:00
debata (1)

No a potom sa zo skupiny stane združenie a z neho politická strana, ktorá má regionálny a potom aj celoštátny úspech. Program, ktorým sa prezentuje pred úradmi, jej tentoraz vytvorili šikovnejší radcovia. Právne „ošetrený“ program však neprekáža: ich voličské jadro ich pozná a vie, prečo pri nich stojí. Sú to predsa stále tí istí, stále rovnako snívajú o tom, ako zatočia s „parazitmi z osád“ a aj s celým systémom, ktorý je v ich ústach synonymom okrádania slušných ľudí zlodejmi v kravatách.

Formálne uhladenejší program je i výhodou: tvrdé jadro sa ním nenechá pomýliť a pri svojej strane naďalej stojí, zatiaľ čo priláka nové tisícky ľudí, ktorí si sami radi zanadávajú na zlodejov v kravatách aj na „parazitov z osád“, ktorých podľa populárnych hoaxov štát bohato dotuje sociálnou pomocou, takže sa vraj majú lepšie ako oni – slušní ľudia z davu.

Argument o tom, že keď štát proti kotlebovcom nejako zakročí, iba čo ich to spraví populárnejšími, pritom počúvame od začiatku do konca. Tento spôsob uvažovania: keď sú slabí, kašleme na nich, aby si nemysleli, že sa ich bojíme a keď sú silní, kašleme na nich, lebo sa bojíme, aby neboli ešte silnejší, nás zahubí spoľahlivejšie, ako všetky nedomrlé výkony našej justície v boji s extrémizmom dohromady.

Kotlebovci nie sú nijaký kontroverzný okraj stredného prúdu. Sú čistý okraj a sú na to sami hrdí.

Nikto súdny nebude tvrdiť, že rozpustením ĽSNS by sme už azda boli porazili pravicový extrémizmus, fašizmus, či nostalgické ľudáctvo. Extrémizmus treba porážať hoci aj tým, že v našej politike sa bude presúšať menej reálnych zlodejov v kravatách a že najmä sami sebe dokážeme, že i tí „paraziti z osád“ môžu žiť hoci ten najobyčajnejší z obyčajných slušných životov – ak na to dostanú šancu.

Alebo tým, že sa u nás prestane oceňovať filozofia neprispôsobivých parazitov v značkových oblekoch, ktorí radi zabúdajú na to, že na začiatku ich vlastného bohatstva bola obvykle nejaká tá prvotná krádež či podfuk, zato však radi rozdávajú rozumy o tom, kto je a kto nie je „úspešný“ a ako si za svoj „neúspech“ môže každý sám. Na tvrdé jadro extrémistov bude vždy platiť tá príslušná policajná zložka. Na tie tisíce ľudí, ktorí im sadajú na lep, bude platiť skôr politika, ktorá im neklame do očí.

Kotlebovci nie sú nijaký kontroverzný okraj stredného prúdu. Sú čistý okraj a sú na to sami hrdí. Presviedčanie ľudí o tom, že neoľudáci neduhy našej spoločnosti rozhodne nevyliečia, je jedna vec. Druhá vec je dokázať, že nie sme až takí hlupáci, aby sme im dovolili využiť demokraciu na jej zničenie. Na to máme súdy a prokuratúru.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Najvyšší súd #ĽSNS