Štefánikov odkaz a kotlebovci

Zelené vlajky kotlebovcov na Bradle pôsobili v sobotu ako päsť na oko. Nepochybne museli iritovať všetkých vlastencov, ktorým sa bridí primitívny nacionalizmus v ich podaní.

05.05.2019 22:00
debata

Štefánik stelesňoval všetko to, proti čomu kotlebovci bojujú – bol to čechoslovakista a kozmopolita, aký na Slovensku azda nemá obdobu, no zároveň veľký národovec, ktorý sa obrovskou mierou zaslúžil o to, že Slováci dnes ako samostatný národ vôbec existujú a majú vlastný štát.

Ak by videl tú kotlebovskú svoloč pri mohyle, asi by ich niekam všetkých poslal… Ich trápny pokus ovládnuť opticky verejný priestor je snahou privlastniť si jeho odkaz. Možno sa im takýmto spôsobom podarí uloviť zopár zblúdilých duší, ktoré nevedia, kde je sever, no pre väčšinu demokraticky zmýšľajúcich ľudí zostanú tým, čím sú – extrémistami, ktorí nepatria do politiky. Verdikt Najvyššieho súdu na tom nič nemení.

Štefánik bol vizionár. Chcel pre svoj národ slobodu. Jeho plán na rozbitie Rakúsko-Uhorska a vznik samostatného Československa sa v tých časoch javil ako čistá „fantazmagória“, no napokon sa mu ho podarilo presadiť. Čo však ponúkajú kotlebovci? Akú majú víziu? Dostať sa do Európskeho parlamentu, aby ho mohli „rozložiť zvnútra“? A čo potom?

Štefánik bol romantik, ktorý sa s minimom prostriedkov dokázal zapáliť pre vec národa, kotlebovci sú len pokryteckí prospechári, ktorí žiadny pozitívny plán nemajú. Preto nikdy nemôžu niesť Štefánikov odkaz. NIKDY!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #M. R. Štefánik #Bradlo