Keď Kiska brýzga

Sedieť na dvoch stoličkách sa nevypláca. Naposledy sme sa o tom mohli presvedčiť, keď Andrej Kiska poskytol rozhovor pre nemecký denník Die Welt. Prezident síce ešte neopustil Grasalkovičov palác, no zjavne sa už cíti byť viac lídrom novej strany, a tak aj vyzeralo spomínané interview.

06.05.2019 22:00
debata (88)

Slovenského čitateľa musela nesmierne pobaviť najmä zamietavá odpoveď na otázku, či sú jeho útoky proti Ficovi časťou jeho prípravy na založenie strany. Tak určiteééé, pán prezident!

Kiska už dávno zabudol, že jeho úlohou je predovšetkým dôstojne reprezentovať krajinu smerom navonok. Kade chodí, tade dookola opakuje, že Slovensko je mafiánsky štát. Cynik by mohol povedať, že je to forma sebareflexie, lebo toto slovné spojenie začal používať, až keď jeho firme preukázali daňové podvody.

Kiska takýmito vyjadreniami zhadzuje sám seba, lebo vysiela do sveta signál, že je hlavou banánovej republiky, ktorú ovládajú mafiáni. Predovšetkým však vrhá zlé svetlo na celú krajinu. Ako potom asi vnímajú Slovensko zahraniční politici a ako k nemu pristupujú? Ako k suverénnemu partnerovi alebo skôr ako ku krajine, ktorá potrebuje mať nad sebou neustále ruku poručníka?

Kiska zjavne nepochopil základné pravidlo, že špinavá bielizeň sa nemá prať na verejnosti a už vonkoncom nie v zahraničí. Jedna vec je, že u nás existujú rôzne prepojenia a kauzy siahajúce až na najvyššie poschodia politiky, no druhá vec je, či je vhodné, aby sa práve týmito otázkami prezentoval smerom navonok.

Nie, takýto slovník jednoznačne nepatrí do úst hlavy štátu. Brýzgať na vlastnú krajinu nie je hodné prezidenta.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Die Welt #mafiánsky štát