Porošenkova raketa

Predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki pred časom ostro kritizoval projekt plynovodu Nord Stream 2, keď citoval stanovisko predsedu ukrajinskej vlády Volodymyra Hrojsmana. Ten nazval Nord Stream 2 „hybridnou zbraňou proti Európskej únii a NATO“.

07.05.2019 18:00
debata (19)

Premiér Morawiecki to zdôvodnil tým, že Nord Stream 2 môže mať ďalekosiahle geopolitické dôsledky pre európsku bezpečnosť. Dodal, že už obchodná dohoda o plynovode Nord Stream 1 umožnila financovať modernizáciu ruskej armády, ako aj agresiu Ruska proti Gruzínsku, Ukrajine a anexiu Krymu. Teda vlastne nepriamo obvinil nemeckú vládu zo spolufinancovania uvedenej ruskej expanzie.

Niet sa preto čo diviť, že Ukrajina hľadá tiež možnosti zlepšovania svojej bezpečnosti. Za pozornosť v tejto súvislosti stojí nedávne oznámenie odstupujúceho ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o novom variante ukrajinskej križujúcej strely „Neptun“, ktorá má dolet 1 000 km. Zavedenie tejto rakety do výzbroje ukrajinskej armády môže podľa pozorovateľov byť životne dôležitým prostriedkom na odvrátenie možného vážneho konfliktu s Ruskom!

Ruské zdroje sa snažili znížiť význam tejto ukrajinskej rakety Neptun s tým, že ide vlastne o „reštartovanie výroby bývalých sovietskych rakiet KH-35“. Bezpečnostní experti však poukazujú na fakt, že technické charakteristiky ukazujú na inovácie oproti spomínanej ruskej verzii KH-35, a preto Neptun nazývajú „Porošenkovou raketou“. Neptun patrí do kategórie nízko letiacich križujúcich striel, jeho bojová hlavica váži 150 kg a dolet dosahuje 1 000 km.

Novozvolený ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj bude musieť riešiť veľké politické aj ekonomické problémy. Predovšetkým zabezpečiť parlamentnú väčšinu po voľbách do parlamentu v októbri 2019, bez čoho by sa mohla jeho popularita rýchlo vypariť. Naďalej je aktuálny aj problém Nord Streamu 2. Politickou skúškou Zelenského bude, či sa mu podarí vyjednať s Ruskom a Nemeckom dostatočné úľavy z Nord Streamu 2 pre ukrajinský plynovod, tak aby Ukrajina neprišla o príjmy z tranzitu plynu. Ak by sa to nepodarilo, už aj tak ťažká ekonomická a sociálna situácia obyvateľov Ukrajiny by sa namiesto očakávaného zlepšenia mohla skôr ďalej zhoršiť.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakety #Ukrajina #Petro Porošenko #Nord Stream 2 #Volodymyr Zelenskyj