Dve Jóbove zvesti pre Slovensko

Kotlebovci majú týždeň dôvod na oslavu – najprv v prieskume agentúry AKO vystrelili na 14%, čo sú doteraz ich najvyššie preferencie, a potom sa im podarilo zvíťaziť aj v simulovaných študentských voľbách do Európskeho parlamentu.

10.05.2019 20:00
debata (25)

Dva úspechy pre extrémnu pravicu, dve Jóbove zvesti pre Slovensko. Hoci sa môžeme utešovať, že v prípade stredoškolákov nešlo o reprezentatívny výskum, nič to nemení na skutočnosti, že sympatie ku krajnej pravici medzi budúcimi voličmi sú silné a neveštia nič dobré do budúcnosti.

Za nárast extrému nie je zodpovedná iba koalícia, ale príčinu treba hľadať aj v neschopnosti opozície ponúknuť dôveryhodnú alternatívu voči dnešnej moci. Richard Sulík s Igorom Matovičom sa toľko pretekali, kto bude lídrom pravicovej opozície, až sa ním stal napokon Marián Kotleba.

Výzva na akési nové SDK, s ktorou prichádza Igor Matovič, je vopred odsúdená na neúspech. Predovšetkým, SDK vzniklo za špecifickej situácie, keď Slovensku hrozilo, že sa stane druhým Bieloruskom, a tak sa viaceré subjekty spojili do širokej protimečiarovskej koalície. Hoci korupcia a klientelizmus stále trápia Slovensko, situácia je odlišná – dnes sme členmi EÚ, NATO aj eurozóny. Akútny pocit ohrozenia nie je v spoločnosti prítomný, a preto je nereálne primať politikov, aby sa zomkli do jedeného šíka. Navyše, len ťažko možno očakávať, že „prefláknuté ksichty“ ako Matovič, dokážu voličov presvedčiť, že po toľkých rokoch v politike prídu s niečím novým.

Matovič mal iste šancu byť lídrom opozície, ale túto príležitosť trestuhodne zahodil. Ak si niekto vyberie rolu klauna, či v lepšom prípade aktivistu, nemôže chcieť, aby ho voliči zrazu začali vnímať ako dôveryhodného politika.

Matovičovi sa v jeho sebastrednosti nikdy nepodarilo vybudovať normálnu politickú stranu, v ktorej by dostali priestor odborníci z rôznych oblastí. Aj keď verejnosti predstavil tieňovú vládu, vždy všetku pozornosť strhával len na seba. Tadiaľto cesta nevedie.

Hoci Richard Sulík je na tom predsa len o čosi lepšie, ani SaS už nemá ten drive ako v minulosti. Súčasná strana je iba odleskom „modelu 2010“, ktorý bol doslova nabitý osobnosťami. Hlavný problém liberálov je však ten, že stratili svoj príťažlivý „rebelantský“ imidž. V Liberálnom dome možno nepostrehli, že nálady, najmä medzi mladými mestskými voličmi, ktorí tvorili ich základňu, sa posunuli viac doľava. Ak pred 10 rokmi bol guru mladých intelektuálov von Hayek a všetci hltali „múdrosti“ z rôznych pravicových inštitútov, dnes sa skôr zaujímajú o autorov ako je Thomas Piketty, ktorý sa venuje otázkam distribúcie bohatstva a príjmovej nerovnosti. Tento ľavicovo-liberálny priestor obsadilo Progresívne Slovensko, ktoré oslovuje „hipsterov“. Tí popri ekonomike kladú rovnaký dôraz na ekologické problémy a v sociálno-kultúrnych otázkach sú skutočne liberálni, čo sa o SaS nedá povedať.

Je pochopiteľné, že Matovič aj Sulík sú nervózni z toho, že „trubanovci“ im berú hlasy. Ostatní by však mali byť nervózni z toho, že napravo od SaS a OĽaNO sa etabluje extrémna pravica.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #ĽSNS #marián repa