Jeden obvod – dedičstvo mečiarizmu

Jeden volebný obvod je neblahým dedičstvom mečiarizmu. V roku 1998 ho šéf HZDS presadil kvôli tomu, aby jeho tvár prilákala voličov nielen v Stredoslovenskom kraji, ale na celom Slovensku.

13.05.2019 22:00
debata

Napriek vyhláseniam viacerých politikov, že toto účelové opatrenie zrušia, sa doteraz nenašiel nik, kto by to urobil. V straníckych centrálach veľmi rýchlo zistili, že čo bolo dobré pre Mečiara, je dobré aj pre nich. Je oveľa pohodlnejšie, keď zostavia jednu kandidátku a na chrbte lídra sa potom zvezie celá partaj, akoby sa mali venovať hľadaniu výrazných osobností aj v rámci jednotlivých krajov.

Výsledkom je nadštandardné zastúpenie poslancov z Bratislavy a, naopak, oveľa menej poslancov z jednotlivých regiónov. Keďže regionálne štruktúry majú len malé slovo pri zostavovaní kandidátok, oslabuje sa tým ich význam. Zašlo to až tak ďaleko, že niektoré strany nielenže nemajú regionálne štruktúry, no ani členov samotných. Takéto subjekty sa už ani netvária, že niekoho zastupujú, lebo slúžia čisto iba ako výťah k moci.

Deformácie v zastúpení občanov v Národnej rade si uvedomujú regionálni politici, ktorí na východe Slovenska minulý týždeň spustili petíciu.

Vytvorením viacerých obvodov by došlo k zvýrazneniu významu regionálnych štruktúr, čím by sa posilnila aj spätosť poslancov s regiónmi.

Osem volebných obvodov by mal byť prvý krok. Po ňom by mohla nasledovať diskusia o zavedení zmiešaného volebného systému. Ak by politici v jednomandátových obvodoch museli presvedčiť o svojich kvalitách, okrem spätosti s regiónom by to nepochybne zvýšilo aj ich legitimitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Slovensko #jeden obvod