Červený tank narazil

Pohár trpezlivosti pretiekol a premiér Peter Pellegrini sa preto rozhodol reagovať na nehoráznosti, ktoré ako na bežiacom páse produkuje poslanec za Smer Ľuboš Blaha.

17.05.2019 22:00
debata (30)

Ten začal svoju kariéru ako mladý marxistický filozof, no potom akoby sa odrhol z reťaze a v posledných mesiacoch plní funkciu „hlásnej trúby“. Robí špinavú robotu, ktorú by si Fico a spol. nemohli dovoliť, lebo by to poškodilo ich imidž, no takto sa mu darí podchytávať najmä ľavý extrém. Preto až tak neprekvapuje, že pred voľbami do Európskeho parlamentu podporil kandidáta KSS Jalala Suleimana. Napokon on sám členom Smeru nie je, a zdá sa, že jeho kroky budú viesť práve týmto smerom.

V každej strane, najmä ľavicovej, sa nájde nejaký enfant terrible. Napr. v Nemecku vyvolali nedávno značný rozruch výroky lídra mladých sociálnych demokratov Kevina Kühnerta, ktorý vyhlásil, že na prekonanie kapitalizmu treba znárodniť BMW a zakázať prenájom bytov.

Blaha však nenarába iba s takouto extrémne ľavicovou agendou, ale snaží sa osloviť všetkých antisystémových voličov. Dáva si pritom pozor, aby nebol obvinený z antisemitizmu, no dikciou sa mu šikovne darí túto emóciu vyvolať. Keď EÚ nazve „bandou lúzrov“, loví v tom istom rybníku ako kotlebovci a kollárovci.

Blížia sa voľby do európskeho parlamentu a hrozí, že v nich uspejú extrémisti. Ak to Pellegrini myslí s obnovou Smeru vážne, nemohol Blahove demagogické výroky nechať bez povšimnutia, hoci je pravdepodobné, že „červený tank“ (ako sám seba Blaha nazýva), po parlamentných voľbách zapadne do bahna zabudnutia a o rok po ňom neštekne ani pes.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby #Peter Pellegrini #Ľuboš Blaha #Jalal Suleiman #Kevin Kühnert #enfant terrible