Huawei: Zmravnenie alebo mafiánske praktiky?

Tým, že Huawei minulý týždeň stratil prístup ku všetkým americkým technológiám, Trump zahnal Číňanov do kúta. Čínske výrobky sa bez amerických súčiastok a softvéru len tak ľahko neobídu.

23.05.2019 22:00
debata (9)

Hoci sa ríša stredu zastrája, že dokáže vyrobiť vlastné čipy (o čom nikto nepochybuje), nahradiť v krátkom čase operačný systém Android už bude tvrdší oriešok. A smartfón bez aktualizácií a aplikácií je v podstate iba obyčajný tlačidlový telefón…

Na druhej strane čínska odveta pre americké firmy môže byť krutá. Čína kontroluje až 85 percent celosvetového spracovania vzácnych kovov. A bez nich sa zasa nezaobíde žiadny smartfón. Ani ten od firmy Apple.

Sankcie proti Pekingu tak predstavujú dvojsečnú zbraň. Hoci čínske spoločnosti v minulosti získavali západné patenty veľmi pofidérnym spôsobom (a stále sa tak deje), ich firmy prichádzajú s mnohými inováciami a v niektorých oblastiach, ako sú napr. siete 5G, sa stávajú bezpochyby lídrami.

Pokiaľ by Washington chcel Peking iba „zmravniť“, aby hral podľa pravidiel, tak by to bolo v poriadku, lebo čínske „podpásovky“ nemožno tolerovať. Navyše nik si neželá, aby sme raz dospeli do situácie, keď by sme boli úplne závislí od Číňanov, ktorí by nám mohli hocikedy povedať, že ak sa nám nepáči, tak nás „vypnú“.

Ak však chcú USA takýmto spôsobom zastaviť rozbehnutý čínsky vlak, ktorý začína predbiehať ten americký, tak to vrhá na USA tieň podozrenia, že Spojené štáty nechcú hrať férovo. Pretože likvidácia neželanej konkurencie nie je nástrojom zahraničnej a obchodnej politiky, ale patrí medzi typické mafiánske praktiky.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #sankcie #Huawei #Donald Trump