Theresa Mayová to zabalila

Theresa Mayová oznámila, že 7. júna na poste premiérky končí. Možno si nejeden povie: až teraz? Po tom, čo v apríli 2017 vyvolala predčasné voľby, po ktorých stratili konzervatívci väčšinu v parlamente, to mala nahnuté prvýkrát.

24.05.2019 20:00
debata (1)

Nasledovala séria neúspechov, po ktorých bola vždy na odstrel. Zakaždým, keď poslanci odmietli schváliť plán odchodu z Európskej únie, ktorý dohodla so zástupcami EÚ, to vyzeralo, že už-už skončí.

No až teraz, keď preferencie konzervatívcov prudko klesajú, v eurovoľbách im hrozí úplný prepadák, schválenie dohody s úniou v britskom parlamente je stále v nedohľadne a v strane silnejú hlasy na jej odstúpenie, hodila uterák do ringu.

Ľutovať ju však netreba. V Spojenom kráľovstve za ňou nik ani slzu nevyroní. Mayová najprv podporovala vtedajšieho premiéra Davida Camerona a bola pôvodne za zotrvanie Británie v únii. No potom jej prischla úloha vyviesť krajinu z EÚ a sama dosť lavírovala, aby sa udržala na Downing Street 10.

Dookola opakovala svoju mantru: „Žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda." Ale keď si asi uvedomila dôsledky, chcela brexit s dohodou. Keď teraz vo svojej záverečnej reči citovala slová sira Nicholasa Wintona: „Nikdy nezabúdaj, že kompromis nie je nadávka,“ tak človek nevedel, či sa má smiať alebo plakať.

Mayová sama totiž kompromis uzavrieť nedokázala a je len veľmi málo pravdepodobné, že sa to podarí niekomu z jej nasledovníkov. Naopak, je takmer isté, že ju vystrieda ktosi, komu tvrdý brexit prekážať nebude, čiže Boris Johnson alebo Dominic Raab.

Jediná dobrá správa v tomto smutnom príbehu je, že sa čoskoro skončí, lebo neistota je pre britský biznis zničujúca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Nicholas Winton #Brexit #Boris Johnson #Theresa Mayová #Downing Street 10