Otvorení pre všetkých

Všeobecné konštatovania o nábehu časti verejnosti, aj tej veľmi ctihodnej, k neraz neodôvodneným predsudkom voči Rómom, sa zvyčajne odbijú mávnutím ruky. To sa však nedá urobiť pri konkrétnom incidente, ktorý sa stal v trnavskej Bazilike svätého Mikuláša.

27.05.2019 22:00

Iste, zásadnou otázkou postavenia jednotlivých rodín je ich sociálny status, ale prispieť môže aj začlenenie Rómov do cirkevnej obce. Mnohí empatickí kňazi si preto zaslúžia uznanie. Osobitný význam pre tieto komunity má prvé sväté prijímanie, keď sa deti po dôkladnej príprave na prijatie sviatosti ocitnú so svojimi rovesníkmi na slávnostnom akte. Rómske matky si vtedy dávajú mimoriadne záležať, aby ich dcérky vyzerali ako malé princezné a synovia ako mladí džentlmeni.

A tu, takpovediac pred tvárou Božou, dostala jedenásťročná Lucka studenú sprchu. Viacerí rodičia totiž protestovali, aby sedela s ich deťmi v prednej časti chrámu. Nebyť pohotového zásahu župana Jozefa Viskupiča ostala by v poslednej lavici a obrad absolvovala individuálne. So všetkými negatívnymi dôsledkami na psychiku dieťaťa o svojej osudovej odlúčenosti…

Ako mohli kresťania pripustiť takú situáciu? Ako chceme Rómov zaradiť do spoločnosti, keď im už v mladom veku, pre nich v takej významnej chvíli povieme: „Ty k nám nepatríš, tvoje miesto je vzadu!“? Výhovorky, že dievčatko pochádza z inej farnosti, neobstoja. Veď sa ho zastal aj miestny farár. Ani to, že jeho rodičia neprispeli na výzdobu kostola. Hádam na základe toho nebudeme segregovať deti.

Názov najpočetnejšej cirkvi na Slovensku sa odvodzuje od gréckeho slova katholikos, teda univerzálny, týkajúci sa všetkých. Kto iný, ak nie jej príslušníci, by mal otvoriť svoju náruč aj rómskym deťom?

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #rómske deti #sväté prijímanie #Bazilika sv. Mikuláša v Trnave