Záslužný čin KDH

Kiskovo volanie po spájaní opozičných síl treba vnímať predovšetkým ako jeho vlastne „píár“, ktoré sa však míňa cieľu. Ak by sa mal niekto spájať, tak sú to najmä slovenskí kresťania roztrúsení v rôznych straničkách a zástupcovia slovenských Maďarov, ktorí čelia priam existenčnej hrozbe.

30.05.2019 22:00
debata (10)

Za tie roky sme si zvykli, že KDH je matkou viacerých pravicových strán, ktoré vznikli v procese štiepenia. Počnúc Klepáčom a končiac Záborskou jej rady opustilo množstvo politikov, ktorí mali vlastné ambície. Po niektorých už dnes ani pes neštekne, no značka KDH pretrvala takmer 30 rokov.

To znamená, že napriek neúspechu v minulých voľbách má svoje miesto na politickej scéne, lebo reálne zastupuje časť voličov (čo sa o poniektorých novotvaroch nedá povedať). Potvrdzujú to aj prieskumy, ktoré KDH dávajú 6 – 7 percent.

Po eurovoľbách, v ktorých neuspeli Kresťanská únia a KDŽP, no získali nemálo hlasov kresťanských voličov, stoja lídri kresťanských strán pred zásadnou výzvou, ako ďalej. Vždy je lepšie, keď strana pod svoje krídla prichýli aj stratených synov (či dcéry) a rôznych enfant terrible, lebo v straníckom dialógu sa ostré hrany obrúsia a nie sú ponechaní napospas rôznym vábničkám.

No predovšetkým ide o to, aby povedané slovami F. J. Straussa, vpravo od kresťanskej demokracie nik nestál. V situácii, keď sa na pravobok tlačí Národná koalícia a rôzni „vlastenci“, by zjednotenie kresťanských síl bol veľmi záslužný, priam „štátotvroný“ čin. Tým, že by vyčistili pravicovo-konzervatívny priestor, by zamedzili tomu, aby voliči poškuľujúci po extréme, opustili tábor demokratov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Andrej Kiska #Kresťanská únia #KDŽP