Len na vlastné riziko

Zatiaľ čo kotlebovci pred voľbami do Európskeho parlamentu strašili videom o nebezpečných „no-go zónach“ v Bruseli, do ktorých sa bežný smrteľník bojí ísť, v Bratislave nám jedna taká zóna vyrástla priamo v centre Starého Mesta. V krátkom čase po sebe sa tu odohralo niekoľko násilných útokov, ktoré prekročili únosný rámec.

03.06.2019 22:00
debata (1)

Obchodná ulica už dávno nie je hodná svojho názvu. Najmä počas víkendov je dejiskom bakchanálií, na ktorých rozjarená mládež do skorých ranných hodín holduje alkoholu. Kto tadiaľto osamotený prechádza napr. v sobotu večer, zmocní sa ho tieseň. Na druhý deň ráno „zdobia“ ulice odpadky a črepiny z rozbitých fliaš.

O tom, že Obchodná ulica nie je bezpečná, sa začalo intenzívnejšie hovoriť pred rokom, keď tu násilník zabil Henryho Acordu. Vtedy sa zároveň spustila diskusia, že je potrebné posilniť policajné hliadky na ulici.

Prešiel rok a verejnosť sa ústami hovorcu hlavného mesta Petra Bublu dozvedá, že na zlepšení situácie mesto a mestská polícia „intenzívne pracujú“ a robia všetko preto, „aby „v krátkom čase na Obchodnej ulici zriadili policajnú stanicu mestskej polície“.

Predpokladom dobre fungujúcej spoločnosti sú funkčné inštitúcie. My máme políciu, mestskú políciu a ulice sú monitorované kamerami. Všetci kompetentní vedia, čo je problém a všetci poznajú aj riešenie. No stále akoby čakali, kým sa udeje ďalšia tragédia.

Keď boli MS v hokeji, tak na každom rohu patrolovala dvojica – policajt s ozbrojeným vojakom. Organizátori nenechali nič na náhodu a nik nechcel riskovať medzinárodnú blamáž. Takže keď sa chce, tak to ide. Len sa musí chcieť…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #násilie #Staré mesto #mestská polícia