Kolektívny infarkt

Aj vy ste sa ocitli medzi tými, ktorí nedávno prišli k lekárovi na pomerne bežný úkon, a otočili ste sa na opätku, pretože si v ambulancii zapýtali celkom astronomickú sumičku? Alebo bolo vaše vyšetrenie také dôležité, že ste ostali a nevoľky pre odber krvi siahli hlboko do vrecka?

05.06.2019 12:00
debata

Táto neistota trvala niekoľko dní pre problém, ktorý sa periodicky každý rok opakuje. Všeobecnej zdravotnej poisťovni chýbali zmluvy so spoločnosťami, ktoré sú v súkromných rukách a ktoré vykonávajú diagnostické laboratórne služby. Nie sú zmluvy, nie sú peniaze, pomôž si sám, aj Boh ti pomôže, amen. Riešenie je stále len odložené, a hľa – štát už avizuje vytvorenie novinky, ktorá tu síce po desaťročia úspešne fungovala, ale už nejakú tú nedeľu si na ňu nikto nepamätá: vytváranie štátnych (!) diagnostických laboratórií.

Podaktorí sme nezabudli, že ešte pred 15 rokmi mala prakticky každá nemocnica popri ambulanciách aj laboratóriá, rádiologické pracoviská atď. Potom sa však začala veľká zdravotnícka reforma – bolo to za druhej Dzurindovej vlády – keď múdry muž z ministerstva zdravotníctva rozhodol nielen o privatizácii mnohých nemocníc, ale aj diagnostických laboratórií, ktoré si, pravdaže, pravidlom voľnej ruky trhu pýtajú, čo chcú. Všetko štátne je boľševické, len trh nás vylieči. Spomínate si? Nevraviac o rozbitom systéme zdravotných poisťovní, zmenených na "eseročky”. Tak teda dúfajme, že kým vzniknú nejaké tie štátne "labáky”, lekári a my s nimi nedostaneme kolektívny infarkt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecná zdravotná poisťovňa #slovenské zdravotníctvo #privatizácia nemocníc