Komu sa nelení, tomu sa...

Úspech Zelených vo voľbách do Európskeho parlamentu bol pre niekoho možno prekvapením, no ako sa ukazuje, nejde iba o ojedinelý výstrelok, ale širší politický trend.

09.06.2019 22:00
debata (1)

Popularita Zelených rastie vo viacerých krajinách západnej Európy a naplno bodujú najmä v Nemecku. Podľa minulotýždňových prieskumov by prvýkrát v histórii vyhrali voľby so ziskom 27 %. Zeleným sa podarilo z trónu zosadiť nielen CDU, ale prakticky vymazať SPD. Tá sa s 12 percentami prepadá stále nižšie a nižšie a zdá sa, že jej pád je nezastaviteľný.

Ak úspech Zelených je odrazom krízy klasických strán, tak potom predobrazom tohto vývoja je Bádensko-Württembersko, kde v krajinskom sneme vládnu už tri roky.

Akokoľvek paradoxne sa javí, že práve táto bohatá spolková krajina, v ktorej roky vládli konzervatívci, je akýmsi zeleným priekopníkom, vysvetlenie je prosté. Práve tam, kde ľudia majú uspokojené základné potreby, sa oveľa ľahšie presadzujú postmateriálne hodnoty. Klimatické zmeny, ktoré dnes hýbu celým svetom, menia politické preferencie voličov na blahobytnom Západe, ktorí požadujú zelenú ekonomiku.

Lenže čo s tými, čo stále riešia „chlebové dilemy“? Keď sa človek pozrie na volebnú mapu Nemecka, tak mu do očí okamžite udrie rozdiel medzi zeleným západom a hnedým východom.

Ešte vypuklejší je rozdiel medzi starými a novými členskými krajinami EÚ. Hrozí, že priekopa medzi zeleným progresívnym Západom a nacionalisticko-populistickým Východom sa bude prehlbovať. Pretože dobehnúť Západ v podmienkach zelenej ekonomiky bude ešte ťažšie ako doteraz. Znovurozdelená Európa by však bola privysoká cena za znižovanie uhlíkovej stopy. Čo s tým?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zelení #Európsky parlament #eurovoľby 2019