Grékov čakajú voľby a zmeny

Rozpustenie parlamentu a vyhlásenie predčasných volieb požiadal grécky premiér Alexis Tsipras u prezidenta Prokopisa Pavlopoulosa. Tým sa oficiálne začalo predvolebné obdobie, ktoré bude trvať do 7. júla, kedy sa parlamentné voľby uskutočnia.

19.06.2019 18:00
debata

Pravicová strana Nová demokracia podčiarkuje, že sa tým zavŕši zmena, ktorú odštartovala ťažká porážka doterajšej ľavicovej vládnej strany SYRIZA v májových eurovoľbách. Fofi Gennimata, predsedníčka novej strany KIN-AL, sčasti nasledovníčky socialistického PASOK-u, tvrdo kritizuje SYRIZ-u: „Vládli, boli porazení, odchádzajú.“

Kyriakos Mitsotakis, predseda Novej demokracie, ktorá zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu s rozdielom deväť percent oproti výsledku doterajšej vládnej strany, vyhlasuje, že ihneď po víťazných voľbách zrealizuje zásadné zmeny. Zníži dane a prijme legislatívne opatrenia na pritiahnutie zahraničných investícií.

Bezprostredne bude nasledovať úder proti byrokracii s pomocou konkrétnych nástrojov, napríklad zavedenie elektronického podpisu obyvateľov a firiem, aby sa nik viac nemusel trápiť chodením z úradu do úradu. Ohraničí termíny na povoľovanie investícií, ktoré bude kontrolovať priamo predsednícky úrad. Spustí rýchle vyšetrovanie vzťahujúce sa na investície.

Mitsotakis sa zmieňuje aj o tom, že posilní peňažnú likviditu vďaka postupnému obnoveniu dôvery voči fungovaniu štátu. To napomôže i následnému zníženiu úrokových sadzieb gréckych dlhopisov a zníženiu pôžičkových nákladov firiem. Tiež bude čeliť zastaraným ideologickým prístupom k investíciám.

Napríklad nie je možné, aby v 21. storočí objavili rozsiahlu plochu, ktorá slúži už šesťdesiat rokov ako letisko, no pritom ju kvôli štátnym dotáciám charakterizujú ako lesný porast. A tiež nie je možné vyhlasovať za archeologickú oblasť celé mesto Pireus v čase, keď je pripravený stať sa jedným z najdôležitejších prístavov sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Syriza #Alexis Tsipras #Nová demokracia #voľby v Grécku #Kyriakos Mitsotakis #KIN-AL