Potravinové smeti

Niet roku, aby verejnosť nevzrušilo niekoľko veľkých potravinových škandálov. Tohto roku zelektrizovali spoločnosť zatiaľ dva: najprv hovädzie mäso z Poľska, kde na jednom z bitúnkov porážali pod rúškom noci chorý dobytok, najnovšie prekvapila salmonela v českom kuracom mäse.

19.06.2019 20:00
debata (1)

Kým sa českí veterinári spamätali a poslali správu o škodlivom tovare svojim kolegom na Slovensko, kuracinu nič netušiaci obchodníci rozviezli a predali. A našinci zjedli.

Slovensko malo šťastie v nešťastí. Veď takmer 8,5-tisíc kilogramov mäsa, to už je poriadna nálož, ktorá ohrozovala zdravie tisícok ľudí. Po každej kauze si všetci kladú otázku, ako minimalizovať riziko. Už dávno je jasné, že sa nestačí spoliehať len na potravinový dozor. Na spoločnom európskom trhu vládne princíp voľného pohybu tovaru. Biznis s potravinami je jeden z najvýnosnejších a nehrá sa v ňom vždy s čistými kartami.

V snahe zrýchliť pohyb potravín zjednodušili sa aj samotné kontroly. Za ich kvalitu a zdravotnú neškodnosť zodpovedá výrobca danej krajiny. Kľúčové je, aby vlastnil okrúhlu pečiatku. Tá otvára rýchlu cestu tovaru z jedného štátu do druhého. Bývalé Československo malo jednu z najprísnejších kontrol potravín na svete. Zistili sme to, keď Slovensko ako dedič federálnej potravinovej tradície vstúpilo do EÚ.

V niektorých ohľadoch sa isté postupy zachovali dodnes. Napríklad na slovenských bitúnkoch je stály veterinárny dohľad bez ohľadu na to, či ide o veľký alebo menší spracovateľský podnik. Táto striktnosť neplatí vo všetkých krajinách EÚ, čo prekáža najmä malým slovenským prevádzkam. Túžia po západnej voľnosti.

Stali sme sa krajinou, kam neváhajú iní posielať tovar druhej triedy. Zmeniť toto postavenie môže iba zvýšenie výroby vlastných kvalitných potravín.

Lenže hranica medzi zodpovednosťou a voľnosťou je veľmi tenká. Rovnako ako poctivý výkon veterinárnej služby. Imúnny voči nedostatkom nie je nikto. Čerstvý prípad so salmonelou v kuracine ukazuje, že zlyhanie sa pritrafí aj tam, kde by ho ľudia nečakali – susedom v Česku. Spomeňme si však aj na škandál so zeleninou, v ktorej nemeckí inšpektori objavili baktérie E.coli. S akou suverenitou vtedy nemecké médiá tvrdili, že pôvodcami sú španielski zeleninári. Ale zdrojom infekcie, ako napokon Nemci čestne priznali, bola závlahová voda, ktorú používali nemeckí farmári.

Zdokonaľovanie bezpečnostného potravinového systému nie je jednoduché, pretože biznis s potravinami túži po maximálnej liberalizácii trhu. Trvalo niekoľko rokov, kým sa napríklad presadilo označovanie pôvodu mäsa. Stalo sa tak až po afére s konským mäsom. Mimochodom, jedli sme ho vďaka jednému medzinárodnému reťazcu aj na Slovensku, kde sme už kadečo pojedli.

Zdravá výživa stojí na lokálnych, teda miestnych potravinách. Podiel slovenských potravín, povesť ktorých nepoškodil žiaden výrazný škandál, je však na výžive slovenského obyvateľstva z roka na rok nižší. Už len každé druhé kurča pochádza z našich fariem. Nečudujme sa, že sme v ohnisku medzinárodných škandálov. Stali sme sa krajinou, kam neváhajú iní posielať tovar druhej triedy. Zmeniť toto postavenie môže iba zvýšenie výroby vlastných kvalitných potravín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Slovensko #salmonela #kuracie mäso