Bez súdnosti, no s úsudkom

Sotva možno povedať, že niekto ako Marian Kočner by mal mať v sebe elementárnu súdnosť. Zrejme má však schopnosť urobiť si aspoň elementárny úsudok o situácii, v ktorej sa ocitol. To, že svoju žiadosť o prepustenie z väzby napokon nepodal, samozrejme neznamená, že sa o to nepokúsi inokedy. Znamená to však minimálne toľko, že nechce ísť do vopred prehratého boja.

23.06.2019 20:00
debata (5)

Naozaj ťažko si predstaviť, že by sa v tomto čase a štáte našiel taký súd, ktorý by bol dnes Kočnera poslal z leopoldovskej väzby do pohodlia niektorej z jeho súkromných rezidencií. Alebo že by prokurátor okamžite nenašiel iks ďalších dôvodov žiadať o uvalenie novej väzby hneď, ako by Kočnerova noha prekročila prah súdnej budovy.

Celá Kočnerova kariéra stála a padala na manipulovaní, ovplyvňovaní, priamom či nepriamom zastrašovaní „svedkov“. Či už minulých, alebo potenciálnych budúcich. Na známosti a súkromnom komunikovaní s týmto človekom kariéry iných ľudí v minulosti mohli rásť, zatiaľ čo dnes už len padajú (prokurátori, policajti, exsiskári, aspoň čiastočne aj politici). Vysvetleniu, že obavy z ovplyvňovania svedkov sa už pominuli, by dnes neuveril nikto. Ani tomu, že všetky dôležité dôkazy a svedectvá už boli zaznamenané a zdokumentované.

V časoch svojej pochybnej slávy rád robieval bombastické a výhražné vyhlásenia na adresu svojich nepriateľov. Odkedy ho prípad zmeniek, o ktorých sa vyšetrovatelia i prokuratúra domnievajú, že ich sfalšoval spolu s Pavlom Ruskom, dostal do väzby, verejnosť jeho hlas nepočula a jeho tvár mohla vidieť prakticky len na nelichotivých momentkách z jeho prevozov z jedného „zariadenia“ do druhého.

Vysvetleniu, že obavy z ovplyvňovania svedkov sa už pominuli, by dnes neuveril nikto.

O to viac za neho prehovárali výsledky prehliadok jeho nehnuteľností, urobených v súvislosti s obvinením z objednávky vraždy. Práve obsah jeho súkromných mobilov či nahrávok a dokumentov z jeho domáceho trezora stihol ukončiť už zopár kariér, a to verejnosť nemôže tušiť, čo všetko ešte nevie.

Žoviálna komunikácia s politikmi, prokurátormi, policajtmi – týkajúca sa pritom ich práce, nie pestovania muškátov – vlastná špicľovská agentúra na hrabanie sa v súkromí novinárov, dokonca možné prípravy na ďalšie úkladné vraždy… Čo ešte mal tento človek v archívoch a koho všetkého a na aké účely mal ešte na výplatnej listine?

Kočner vlastne ani nemusel opúšťať väzbu na to, aby sa viacerým vplyvným ľuďom v našom štáte vždy orosilo čelo pri spomienke na jeho meno. A na ovplyvňovanie druhých v podstate ani nepotreboval nejaké trápne motáky z Leopoldova. Súdnosť v sebe niekto s jeho povesťou a podozreniami, ktoré ho obostierajú, dozaista nemá. Jeho úsudok, že ani na prvé výročie svojej väzby nemá šancu uniknúť a žiadosť o prepustenie by bola márna, bol však nanajvýš správny.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner