Gestá a rečičky

Gestá zohrávajú v reči politikov významné miesto. Zrejme najďalej ich k „dokonalosti“ dotiahol svojho času Benito Mussolini. Tí naši súčasní nie sú v neverbálnej komunikácii až takí výrazní. O to viac sa predbiehajú v slovnej forme, hoci často ide iba o patetické, povýšenecké či samoľúbe vyjadrenia.

24.06.2019 07:30
debata (2)

Na prahu letných dovoleniek sa konajú rozličné snemy a zasadania ústredných orgánov politických strán, ktoré sú posmelené alebo skormútené z výsledkov nedávnych eurovolieb. Tie sa snažia prekryť novými víziami Slovenska z pohľadu budúcich volieb do Národnej rady.

Viacerí predsedovia unisono akože veľkoryso ponúkajú svoju funkciu s tým, že dopredu vedia, že ju to neohrozí. A tak Richard Sulík navrhol za volebného lídra SaS Roberta Mistríka, ktorý vraj urobil mimoriadne štátnické gesto, keď sa po prudkom poklese svojich preferencií vzdal prezidentskej kandidatúry v prospech Zuzany Čaputovej. Ako každý očakával, Mistrík to odmietol, čím Sulík rázne celú vnútrostranícku debatu na túto tému uzavrel.

Do rúk členov Republikovej rady Mosta-Híd vložil svoju funkciu aj Béla Bugár, čo oni s noblesou neprijali, lebo by to vraj strane neprospelo. O možnosti ukončenia svojho fungovania na čele KDH hovoril na rokovaní jej rady Alojz Hlina, pravda až v prípade, ak sa hnutie nedostane do slovenského parlamentu. To sa však vzhľadom na opakované výsledky prieskumov verejnej mienky (7 až 9 percent) nepredpokladá. Ale gesto bolo urobené.

Tak isto v sobotu prebiehal snem SNS. Na tlačovej konferencii Andrej Danko ani tak veľmi do hĺbky neanalyzoval prebiehajúce rokovanie, ako skôr tradične svoje ubolené duševné poryvy z politiky. Aj to sa dá považovať za svojrázne gesto, no podľa predvolebných preferencií národniarom veľmi nepomáha.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Hlina #Richard Sulík #Béla Bugár #Andrej Danko