Jedny, ale nie tie isté

Európska únia má za sebou prvý test potravín na dvojakú kvalitu potravín. Sotva ho Brusel zverejnil, objavili sa dve interpretácie. Podľa jedných takmer tretina potravín mala v teste problémy, podľa druhých kauza neexistuje, pretože rozdielne zloženie výrobkov môže vraj vyplývať z rozdielnych vnútroštátnych noriem.

24.06.2019 22:00
debata

Jedno príslovie hovorí: proti gustu žiaden dišputát. Ľudia majú vlastnú skúsenosť, ktorá sa opiera o ich chuťové bunky, alebo poznatky, ako perie v Rakúsku kúpený prací prostriedok a ako prášok predaný na Slovensku. Tento test nepustí. Ostatne tým, že Európska komisia vytvorila Spoločné výskumné centrum, priznala, že problém tu je a treba ho riešiť.

Lenže kauza s dvojakými potravinami veľkých nadnárodných spoločností má aj inú, vyložene slovenskú podobu. Sú ňou podvody, čo na spotrebiteľoch páchajú domáci výrobcovia bryndze, ktorí ju vyrábajú z dovezeného ovčieho mlieka, alebo vinári, ktorí do fliaš so slovenskými etiketami plnia zahraničné víno a vydávajú ho za slovenské.

Nalejme si teda do pohárov čistého vína tak v prípade dovážaných, ako aj domácich potravín. Dvojakú kvalitu tých prvých možno vyriešiť jednoducho tým, že po dekádach úpadku produkcie domácich potravín konečne zvýšime ich výrobu a kvalitu. Nie koncepciami, ale reálnymi dodávkami na pulty obchodov. A tiež dodržiavaním osvedčených receptúr. Otázka znie, či sa vôbec chceme potiť na roli dedičnej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Európska únia #Slovensko #bryndza #dvojaká kvalita potravín