Kauza Rybanič (SaS): Skutok sa stal

Bankové tajomstvo je, keď... Takto dajako sa asi začne analýza, ktorú na túto tému nariadil Krajský súd v Bratislave vypracovať právoplatne odsúdenému Filipovi Rybaničovi ako súčasť uloženého trestu.

25.06.2019 22:00
debata (45)

Ak však v nej bude asistent večne moralizujúceho poslanca za SaS Jozefa Rajtára vypisovať čosi o tom, že zachovávanie bankového tajomstva by nemalo byť nadradené zachovaniu informácií o praní špinavých peňazí, ako sa po vynesení rozsudku vyjadril, sotva dostane za slohovú prácu výbornú.

Hoci odvolací súd zoslabil verdikt okresného, potvrdil, že sa Rybanič dopustil zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Podmienečný trojročný trest vyniesol nie s päť-, ale iba s jednoročným odkladom.

Nič na tom nemení ani fakt, že sa preukázalo, že polícia v prvý deň vyšetrovania voči Rybaničovi postupovala nezákonne (predvolali ho ako svedka, no obmedzovali jeho osobnú slobodu). Ani to, že sa už nemusí ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (veď koľkým by sa on mal ospravedlňovať?). Ale jednoducho, kriminálny skutok sa stal.

Po tom všetkom SaS správanie bývalého zamestnanca banky, ktorý si protiprávne prezeral účty klientov, hoci ich nemal v portfóliu, a následne informácie o nich poskytoval na zverejnenie médiám, označuje za konanie vo verejnom záujme! To žijeme vo vojnovom stave, keď sa môže platnosť viacerých zákonov pozastaviť?

Rajtár svojho času ako na bežiacom páse na tlačovkách operoval s rozličnými údajmi, ku ktorým sa dostal čudnými spôsobmi. Aj jeho asistent Rybanič to v banke sotva robil na vlastnú päsť. Mimochodom, Trestný zákon pozná i čosi také ako podnecovanie a navádzanie iných na trestnú činnosť.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Krajský súd v Bratislave #bankové tajomstvo #Jozef Rajtár #Filip Rybanič