Fico a Kiska o ľuďoch?

Vláda prichádza pred voľbami so sociálnym balíčkom. Strhla sa okolo neho slovná prestrelka politikov, ktorá má svoju politickú aj vecnú rovinu.

29.06.2019 10:00
debata (32)

Líder najsilnejšej vládnej strany Smer Robert Fico hovorí o opatreniach pre ľudí. Paradoxne líder strany Za ľudí Andrej Kiska naznačuje, že to nie je celkom pre ľudí, ale je to z peňazí ľudí. Ide o politikárčenie a obraz politiky. Kiska chce veľmi útočiť, lebo naháňa nízke preferencie strany, ktorú zakladá, a preto kritizuje aj to, čo sa nedá.

Na druhej strane, keď sa dvaja bývalí najvýznamnejší politici v krajine na diaľku hádajú ešte aj o sociálnom balíčku a necítiť v tom žiadnu iskru, niečo to naznačuje o jednom aj druhom…

Korektné je však povedať, že koalícia za doterajšie obdobie získala priestor na to, aby mohla znížiť dane a pomôcť obyvateľom. Je cieľom politiky na konci volebného obdobia ukázať korektný výsledok. Je však otázne, či sociálny balík bude napokon to, čo predsa presvedčí niektorých nerozhodnutých voličov. Je však viac ako isté, že ak Kiska a jemu podobní idú kritizovať to, čo ľudia už roky od vlád žiadajú, politicky im to nepomôže vôbec.

Tejto vláde sa dá vyčítať všeličo, ale to, že ide znížiť dane zamestnancom, živnostníkom či zvýšiť príjmy rodičom a penzistom, sa kritizovať nedá.

Je správne, že vláda ide zvyšovať penzie a vianočný príspevok pre dôchodcov bude dvojnásobný. Štátna kasa si to môže dovoliť a cez DPH na tovary a služby, ktoré si penzisti kúpia, aj tak rozpočet získa časť peňazí späť. Príspevok pre prvákov a vyšší rodičovský príspevok je niečo, o čom sa dá povedať jedine to, že aby bol pokiaľ možno čo najvyšší. Všetko opäť závisí od možností štátnej kasy. Nižšia DPH na potraviny? Môže byť, ale efekt by bol vyšší pri celoplošnom poklese na desať percent a nie, keď vláda postupne pridáva pár potravín. Iste, na všetko treba peniaze, ale keď sme takí bohatí, že vyzbrojujeme armádu tou najdrahšou technikou a bežní ľudia sa v obchodoch držia za hlavu pri pohľade na cenovky, tak niečo tu predsa nehrá!

Oblastí, kde by sa dali nájsť peniaze na to, čo ľudí naozaj trápi, je viac. Od byrokracie cez predražené nákupy až po prebujnený štátny aparát či financie na chod všetkých úradov aj politických strán. Ale toto sa rieši na Slovensku stále a jedna politická garnitúra to vyčíta druhej.

Čo je dôležité uvedomiť si, je však to, že keď opozícia teraz kritizuje vládny sociálny balíček a Kiska hovorí o veľkom míňaní peňazí ľudí, tak ak sa táto sľubovaná „zmena“ dostane do vlády, v lepšom prípade príde s niečím podobným. A aj to je veľmi otázne, keďže je rozdiel, ak sa na daňových zmenách dohaduje trio ostrieľaných politikov alebo si za stôl sadne sedem nabitých pušiek, ktoré sa medzi sebou hádajú, len čo sa na seba pozrú.

Tejto vláde sa dá vyčítať všeličo, ale to, že ide znížiť dane zamestnancom, živnostníkom či zvýšiť príjmy rodičom a penzistom, sa kritizovať nedá. Je rozdiel myslieť na ľudí a na seba. To by mal mať nad posteľou napísané každý politik.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #vianočný príspevok #Andrej Kiska #sociálny balíček #DPH na potraviny