Ľudskosť pri Lampeduse

Minulý týždeň sa svet dojímal fotografiou utečenca so sotva dvojročnou dcérou, ktorí sa utopili v Rio Grande pri pokuse dostať sa do USA.

02.07.2019 22:00
debata (20)

Donald Trump, známy svojou nekompromisnou ofenzívou k stredoamerickým utečencom, vyronil slzu. Dodajúc, že je to strašné, lebo to bol určite „perfektný človek“. Ak niečo dokáže privolať záchvev ľudskosti i v najpresved­čenejšom malomeštiakovi, tak je to pohľad na utopené dieťa.

Pred niekoľkými dňami sa kapitánka záchrannej lode Sea-Watch 3 Carola Racketeová rozhodla zakotviť pri talianskom ostrove Lampedusa. Po šestnástich dňoch márneho čakania na povolenie vplávať do niektorého z prístavov totiž usúdila, že keby to neurobila, situácia 42 migrantov na palube by sa zvrtla na ľudskú tragédiu. Taliansky minister vnútra, šéf krajne pravicovej Ligy Matteo Salvini, hovorí o „vojnovom zločine“ a žiada maximálny trest. Áno, musí byť ťažké zamaskovať potupu, keď vám mladá námorníčka (!), ktorá vie, čo ju čaká, celkom pokojne oznámi, aby ste sa spamätali, pretože záchrana holého života ľudských bytostí je eticky nadradená akýmkoľvek právnym a byrokratickým postupom, a dokonca i vlastnému pohodliu. Carole Racketeovej hrozí desať rokov za mrežami a pokuta 50-tisíc eur.

Spomenula som si, ako slávna Audrey Hepburnová, keď pomáhala africkým deťom, povedala, že patrila k privilegovaným ľuďom a je len prirodzené, že privilegovaní ľudia majú povinnosť podať pomocnú ruku tým, ktorí podobné šťastie nemajú. Carola Racketeová teraz povedala a urobila presne to isté. A myslím si, že je to niečo hodné zamyslenia ešte skôr, ako si začnete máčať kroxy vo vlnkách Stredozemného mora, ktoré k nim náhle – nedajbože – vyplavia telo mŕtveho dieťaťa.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Lampedusa #Liga severu #utečenecká kríza #Matteo Salvini #Sea-Watch 3 #carola racketeová