Mama, kúp mi röntgen!

Chtiac-nechtiac sme si už zvykli, že na „cétéčko“ či magnetickú rezonanciu treba čakať aj niekoľko mesiacov. Rovnako už nikoho neprekvapujú rituálne tančeky poisťovní pri zazmluvňovaní ambulancií. Časté zmeny v kategorizácii liekov už pacienti berú pomaly ako samozrejmosť. Dalo by sa povedať, že pokiaľ ide o zdravotníctvo, sme dokonale vycepovaní, ba priam otrlí.

03.07.2019 22:00
debata (14)

Prípad matky, ktorá viac ako dva týždne v bratislavskej Petržalke hľadala zdravotnícke zariadenie, kde by jej dcére bezplatne zröntgenovali zlomenú ruku, však nenechá nikoho ľahostajným, lebo toto je už predsa len prisilná káva.

Azda sa zhodneme na tom, že vynález pána Röntgena je v 21. storočí takou samozrejmosťou, že nemožno hovoriť o nejakej nadštandardnej službe, ktorá by mala byť spoplatnená (apropo spoplatnenie – diskusia o tom, že čo by mal byť v zdravotníctve štandard a čo je nadštandard, išla tak ako mnoho iných do stratena).

Keďže odvody platíme všetci povinne, prirodzene očakávame, že zdravotné služby budú pre každého dostupné. To, že viac ako 100-tisícové sídlisko nemá momentálne poisťovňou zazmluvnené bezplatné röntgenové pracovisko, sa nedá nazvať inak ako jedna veľká hanba.

V jednej pesničke z 80. rokov sa spieva: „mama, kúp mi röntgen“. To, čo nám vtedy prišlo ako vtip, sa pomaly stáva realitou. Smutné.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #rontgen