(Transformačný) mor

Čosi vo svete nie je v poriadku, keď si už niekoľko rokov nevie rady s africkým morom ošípaných. Táto epidémia ničiaca chovy prasiat je nevyliečiteľná, našťastie sa na ľudí neprenáša.

09.07.2019 08:00
debata

Zvieratá kosí po miliónoch, najobľúbenejšie mäso ľudí na Slovensku dražie a znova obracia pohľad na to, čo sa stalo s poľnohospodár­stvom a naším vzťahom k pôde, rastlinám a zvieratám.

Mor je zrejme do istej miery reakcia na spôsob života modernej spoločnosti, ktorá v priebehu ani nie jedného storočia nevídane industrializovala poľnohospodárstvo. Európska únia pripravuje nové znenie Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Cieľom je živý, zelený vidiek.

Aký by mal byť na Slovensku? Nuž polia by mali byť plodinovo pestrejšie, aby bola krajina nielen farebnejšia, ale naša pôda zdravšia a úrodnejšia. Lúky, pasienky a farmy by mali ožiť zvieratami. Chováme ich čoraz menej, stávame sa jednou z najsterilnejších krajín v Európe.

Keby sme porátali všetky psy a mačky, možno by sme zistili, že ich chováme viac ako prasiat. Iste, nemusíme sa napchávať denne mäsom, ale nemusíme ho ani voziť z celej Európy a potom sa hnevať, že nám poslali bravčové plné antibiotík. Môžeme mať veci pod kontrolou, ak sami budeme chovať viac zvierat a lepšie ako doteraz. Ak si k nim nájdeme vzťah.

Koľko sa vo svete nájde krajín, ktoré majú prebytok obilia a nedostatok hydinového a bravčového mäsa? Sme unikát: krajina, ktorú zasiahol nie africký, ale transformačný mor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bravčové mäso #Africký mor ošípaných #priemyselný chov #monokultúrne poľnohospodárstvo