Ak vojenská prehliadka, tak radšej 8. mája

Grandiózne organizujú každoročné prehliadky ruských vojsk na Červenom námestí 9. mája pri príležitosti výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom. Elyzejské polia sa zase tradične otriasajú od maršu ozbrojených mužov 14. júla, keď si pripomínajú pád Bastily.

08.07.2019 21:00
debata (6)

Vlani to tak nadchlo prezidenta Donalda Trumpa, že nedávno, 4. júla na Deň nezávislosti, prelietaval nad Bielym domom Air Force One a letka amerického námorníctva, pričom nechýbali ani tanky v uliciach.

Preto sa môže zdať čudné, že sa časti Banskobystričanov nepozdáva aktívna prezentácia slovenskej armády 29. augusta na počesť 75. jubilea SNP. Vari sa nechcú pripojiť k ostatným svetovým metropolám? Nuž Banská Bystrica nie je ako Moskva, Paríž či Washington. V proporciách, ale ani v sebavedomom pociťovaní svojho postavenia v národných i európskych dejinách.

Okrem iného nácvik a samotná prehliadka pol druha tisíca príslušníkov ozbrojených síl a bojovej techniky uzavrie jednu z dvoch hlavných dopravných tepien krajského sídla na tri dni. Omnoho zmysluplnejšie boli pred piatimi rokmi ukážky povstaleckých bojov v podaní dobrovoľných milovníkov vojenskej histórie. Samozrejme, nemohli ani vtedy na oblohe chýbať stíhačky, vrtuľníky a parašutisti, na stanici zrekonštruovaný pancierový vlak, staršie i najnovšie zbrane v okolí Múzea SNP. To všetko však bolo primerané pre slávnostné chvíle aj priestorové možnosti mesta pod Urpínom.

Ak už si ministerstvo obrany či Úrad vlády prajú veľkú vojenskú parádu, tak potom radšej v Bratislave pri okrúhlych výročiach oslobodenia našej vlasti a porážky fašizmu v Európe. Lenže ktovie, či hlavní iniciátori blížiacich sa osláv Povstania, budú 8. mája 2020 ešte sedieť vo svojich kreslách.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #vojenská prehliadka #75. výročie SNP