Prezidentka Čaputová v našom záujme

V gratulácii, ktorú poslal Zuzane Čaputovej krátko po jej zvolení maďarský prezident János Áder, ocenil otvorenosť, ktorú nová hlava nášho štátu prejavuje voči otázkam dôležitým pre národnostné menšiny.

11.07.2019 20:00

Nasledovalo pozvanie na návštevu Maďarska, ktorej cieľom by mala byť okrem iného diskusia o situácii maďarsko-slovenských vzťahov.

Po rokovaniach našej prezidentky v Budapešti sa dá skonštatovať, že predstavy a želania hostiteľov boli vrchovato naplnené. O spomínaných témach sa zjavne diskutovalo a ani na nedostatok otvorenosti sa u Zuzany Čaputovej veru Áder sťažovať nemohol.

Podľa nej „je prirodzené, že sa vieme zhodnúť, ale aj to, že sú oblasti, kde sú naše názory odlišné“. „Jeden z najväčších rozdielov vnímam v našom pohľade na budúcnosť Európskej únie. Z našej skúsenosti vieme, že najväčšie výhody majú občania vďaka integrácii, nie vďaka prenosu právomocí späť na jednotlivé štáty“. Prezidentka podľa jej vlastných slov v Maďarsku vyslala signál, že práve liberálna demokracia, ktorá garantuje práva všetkým ľuďom rovnako, je najlepším spôsobom ochrany aj všetkých menšín, ktoré na Slovensku žijú.

Nuž, ak provládne médiá poplatné maďarskému silnému mužovi Viktorovi Orbánovi pár dní pred návštevou písali nezmysly o tom, že do Budapešti sa chystá Sorosova agentka, čo budú asi písať po návšteve?

Prezidentka v Budapešti vystupovala v duchu programu vlády a strategických dokumentov republiky, ktorú zastupuje.

Čo by písali. Keď budú mať záujem o pravdu, napíšu, že slovenská prezidentka v Budapešti vystupovala v duchu programu vlády a relevantných strategických dokumentov republiky, ktorú zastupuje. Obhajovala tiež oficiálne pozície Európskej únie, ktorej je Slovensko plnoprávnym členom práve tak ako Maďarsko. S tým, že kritický osteň nepriamo namierený na Orbána a jeho chiméru „neliberálnej demokracie“ bol v jej podaní ešte stále oveľa jemnejší ako kritika, ktorú Budapešť dlhodobo počuje z Bruselu, Berlína či Paríža.

Nech len teraz, prepánajána, v našom priestore, dlhodobo masírovanom demagógiou krajnej pravice, nikoho nemýli to, že konkrétne Čaputová vzišla z politickej strany hlásiacej sa k liberálom. Pojem „liberálna demokracia“ tu neoznačuje demokraciu, „v ktorej vládnu liberáli“.

V liberálnej demokracii môže vládnuť KDH rovnako ako Smer alebo tí liberáli, pretože je to jednoducho usporiadanie, ktoré ctí a chráni pluralitu názorov. Inak povedané, je to práve tá demokracia, ku ktorej sa hlásime a ktorú sa snažíme u nás doma budovať a udržiavať už zopár dekád. Jej alternatívou či dokonca protikladom nie je nijaká „konzervatívna demokracia“, ale potláčanie plurality. Jednoduchším termínom: nedemokracia.

Ešte inak povedané, Čaputová v Budapešti nepovedala nič, o čom by ostatní naši predstavitelia sami tiež netvrdili, že je to v našom vlastnom bytostnom záujme. Čí je to problém a čia nakoniec škoda, ak si to, na rozdiel od nej, nechávajú v zahraničí väčšinou pre seba?

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #János Áder #liberálna demokracia #Zuzana Čaputová #maďarsko-slovenské vzťahy