Zabudnuté kúpele v Sliači

Takmer pred desiatimi rokmi sa právoplatne skončila privatizačná epopeja Kúpeľov Sliač, ktoré sa vrátili tam, kde sa táto sága začala - do Fondu národného majetku.

16.07.2019 18:00
debata (2)

Za toto obdobie sa z prekvitajúcich kúpeľov, kde sa liečila okrem iných aj spisovateľka Božena Němcová a konala i slávnostná recepcia pri príležitosti 20. výročia Slovenského národného povstania za účasti Nikitu Sergejeviča Chruščova, stalo chátrajúce miesto s jedinými funkčným kúpeľným domom Palace, ktorý má kapacitu vyše 200 lôžok.

Kde sú časy, keď tu zamestnávali okolo 500 ľudí z mesta a najbližšieho okolia? Už roky sú zatvorené kúpeľné domy Slovensko, Poľana a Bratislava, kde sa kedysi liečilo v jednom turnuse viac ako tisíc pacientov.

Pred časom sa objavili zvesti, že kúpele dostane do vienka štátom vlastnená Všeobecná zdravotná poisťovňa. „Skutek však utek,“ ako hovoria bratia Česi. Zdá sa, že niet sily, aby sa tento majetok vyňal z privatizačného procesu, aby ako štátny prešiel pod ministerstvo zdravotníctva.

Následne bol, z moci úradnej, zverený do správy VšZP. Pritom kúpele boli i za prvej ČSR štátne. Keď tomu bránia nejaké kľučky paragrafov, mal by konať slovenský parlament. Veď ten už zvládol aj iné zmeny zákonov za jediný deň…

Za súčasného stavu, keď sa tu liečia v turnuse dve stovky pacientov, sú sliačske kúpele ekonomicky podvyživené. Výnosy nestačia ani na jednoduchú reprodukciu a ekonomika stále ostáva v červených číslach.

Kúpele majú jednu z troch na svete najlepších minerálnych vôd z hľadiska liečby chorôb obehového ústrojenstva. Štátna poisťovňa uhradila v rámci celej republiky vlani vyše 2 700 kúpeľných preukazov kategórie A pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Pritom mohla určiť, kde sa majú liečiť, no do Sliača nasmerovala iba niečo vyše 700 chorých ľudí.

Kto teda riadi štátnu VšZP, keď uprednostňuje privátne kúpele, kde sa v minulosti liečilo všetko iné, len nie srdcové choroby? Pritom takíto pacienti sa neliečia tam, kde je to pre nich najosožnejšie. Za takejto situácie štátne kúpele v Sliači ekonomicky kolabujú. Žeby túto poisťovňu neriadilo Ministerstvo zdravotníctva SR?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kúpele Sliač #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Ministerstvo zdravotníctva SR