Zachrániť záchranky

Blíži sa termín podávania prihlášok do tendra na prevádzkovanie záchranných zdravotných služieb. Spoločnosť, ktorá tento trh doteraz pokrývala väčšinovo, dánska firma Falck Záchranná, oznámila, že prihlášku nepodáva a odchádza zo Slovenska.

16.07.2019 22:00
debata (2)

Z celkového počtu 273 záchranných staníc má pod palcom 107 a dominuje najmä v severných a východných regiónoch – teda tam, kde môže náhla absencia záchrannej pomoci chýbať najradikálnejšie.

Termíny doteraz podpísaných licencií, pochopiteľne, dodržia, a vraj sa nie je čoho obávať, ako potvrdzuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), aj Červený kríž, berúc rozhodnutie firmy na vedomie. Z ďalších dvoch poskytovateľov sa zatiaľ nik jasne nevyjadril, či biele miesto nahradia. Zaujímavo znejú zdôvodnenia samotnej skupiny Falck. Rozhodla sa tak na základe rizikového profilu slovenského trhu, ktorý je pre prevádzkovanie záchranky prinajmenšom diskutabilný. Je to hmlistá a diplomatická odpoveď.

Jasné je len to, že to nebude spôsobené nedostatkom pacientov. Navyše, pôsobnosť firmy sa skutočne sústredí najmä na tie regióny, kde je dostupnosť zdravotnej starostlivosti vôbec najproblematic­kejšia. Firma neobhospodaruje len sanitky, ale aj zdravotnícke vzdelávanie, kurzy prvej pomoci či ochranu pred požiarmi. V tomto všetkom by mohol byť „trh“ pokrytý až po uši.

O skutočných dôvodoch však mlčí firma Falck (ktorá svoj odchod potvrdila ktovie prečo až krátko pred termínom podania prihlášky) aj ÚDZS, ktorý musí v krátkom čase zorganizovať adekvátnu náhradu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranná služba #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou #Falck Záchranná