Máme predsedníčku eurovýboru. Ale akú?

Slovensko získalo prvý raz v Európskom parlamente kreslo predsedu výboru, dokonca jedného z najvážnejších - pre zamestnanosť a sociálnu politiku. Takže podstatná časť legislatívnej agendy bude prechádzať rukami jeho šéfa či presnejšie šéfky.

18.07.2019 22:00
debata (64)

Europoslanci majú pri tvorbe zákonov menej podstatné postavenie ako ich kolegovia v národných parlamentoch, lebo zákonodarnou iniciatívou disponuje iba Európska komisia. Takže pre Slovensko to nie je až také terno, no z hľadiska politického vplyvu sa to dá aj rozumne využiť.

Druhá vec je, ako a koho na tento post zvolili. Štrasburská novicka Lucia Ďuriš Nicholsonová sa k nemu dostala ako slepé kura k zrnu. Vďaka výsledku zápasu jednotlivých frakcií o prestížne funkcie, keď liberáli nepodporili nomináciu poľskej expremiérky Beaty Szydlovej z vládnej strany Právo a spravodlivosť, voči ktorej má komisia vážne výhrady pre porušovanie princípov právneho štátu. Ak európski konzervatívci nechceli stratiť túto pozíciu, v druhom ringu navrhli Slovenku. Tej pomohlo aj to, že je žena.

Stávame sa tak svedkami zaujímavej kombinácie. Liberálne orientovaná politička z konzervatívnej skupiny europoslancov bude mať na starosti sociálnu problematiku. Ktorá strana na Slovensku však využije jej imidž? Tým, že Nicholsonová požiadala o pozastavenie členstva v SaS, už je jednou nohou niekde inde. Kde, to sa necháme prekvapiť.

A pokiaľ ide o jej profesionálnu zdatnosť v tomto odbore? V poslednom období sa ako podpredsedníčka Národnej rady SR v tejto oblasti výraznejšie neprejavovala. Zato ešte teraz mnohým naskakuje husia koža pri spomienkach na jej pôsobenie ako štátnej tajomníčky na ministerstve práce a sociálnych vecí, ktoré v rokoch 2010 až 2012 viedol Jozef Mihál.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Jozef Mihál #Beata Szydlová #Lucia Ďuriš Nicholsonová #výbor pre zamestnanosť a sociálnu politiku