Trump prehlbuje priekopu nenávisti

Donald Trump bol voči ženám vždy nesmierne „galantný“. Stačí si spomenúť na jeho vulgárne výroky, ktoré prenikli na verejnosť počas minulej kampane. Trumpove chlipné poznámky vtedy šokovali puritánsku Ameriku. Hoci po zverejnení spomínaného videa ho viacerí republikáni vyzývali, aby prehodnotil svoju kandidatúru, Trump napokon všetko ustál.

18.07.2019 20:00
debata (7)

Teraz však „zaťal“ oveľa hlbšie – napadol štyri demokratické členky Kongresu inej farby pleti, resp. inej viery (moslimskej), ktorým odkázal, že pokiaľ sa im v Spojených štátoch nepáči, mali by USA opustiť, vrátiť sa do domov a budovať svoje rozvrátené krajiny.

Pritom Alexandria Ocasiová-Cortezová, Rashida Tlaibová aj Ayanna Pressleyová sa narodili priamo v USA. Ilhana Omarová pochádza síce zo Somálska, ale do Spojených štátov prišla už ako 10-ročná a rovnako ako tri spomínané kongresmanky je americkou občiankou.

Hoci Trump sa pokúsil svoje rasistické útoky maskovať nedostatkom ich patriotizmu, jeho poznámky sa u Američanov stretli s negatívnym ohlasom. Až 68 % opýtaných si myslí, že jeho vyjadrenia sú urážlivé a 65 % považuje výrok „vráťte sa, odkiaľ ste prišli“ za rasistický.

Mohlo by sa preto zdať, že Trump si poriadne zavaril. Opak je však pravdou! Jeho popularita po zverejnení spomínaného výroku medzi republikánmi stúpla o 5 %, čo je ďalší dôkaz, že priepasť medzi demokratmi a republikánmi sa ustavične zväčšuje.

Mohlo by sa zdať, že Trump si poriadne zavaril. Opak je však pravdou! Jeho popularita po zverejnení výroku adresovaného štyrom političkám z Demokratickej strany medzi republikánmi stúpla o 5 %, čo je ďalší dôkaz, že priepasť medzi demokratmi a republikánmi sa ustavične zväčšuje.

Žiadnemu bielemu južanskému republikánovi by sa iste nepáčilo, keby mu niekto povedal, že sa má vrátiť späť do Európy. Posielať amerického občana z jeho rodnej krajiny je absolútne „za čiarou“. Vzdialene to pripomína správanie nacistov, ktorí vlastným občanom najprv odňali občianske práva a napokon aj občianstvo. Aj preto mnohé krajiny po druhej svetovej vojne prijali do svojej legislatívy ustanovenie, že štátne občianstvo nemožno nikomu odňať.

Keď však ide o štyri „drzé“ farebné ženy, tak je situácia odrazu iná. Trump si je toho veľmi dobre vedomý a s rasistickou kartou narába zámerne – s cieľom získať hlasy republikánskych voličov. A triafa klinček po hlavičke. Keď na predvolebnom mítingu v Severnej Karolíne rozvášnený dav počas jeho prejavu kričal „pošli ju preč!“, určite cítil obrovské zadosťučinenie, ako sa mu darí mobilizovať voličov.

Pretože tieto ženy, ktoré reprezentujú ľavé krídlo Demokratickej strany, sú preňho ideálny nástoj, ako k urnám priviesť republikánov, ktorí majú strach zo všetkého „iného“. Preto v nich živí pocit ohrozenia.

Ako priznávajú už aj niektorí republikánski politici, Trump v podstate nemá žiadny plán, ako zreformovať zdravotníctvo, nevie nič o zahraničnej politike, zato má veľké ego. Neustále improvizuje a svoju nekompetentnosť zastiera rasizmom a vyvolávaním strachu z imigrantov.

Samozrejme, že protekcionistické Trumpove reči lahodia uchu frustrovaných bielych voličov. Lenže ten, kto príde po ňom, bude mať dvojnásobnú robotu tú priekopu plnú nenávisti zasypať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #demokrati #republikáni #Donald Trump #Alexandria Ocasiová-Cortezová #Rashida Tlaibová #Ayanna Pressleyová