Penta chcela podojiť štát, no narazila

Predstavte si situáciu: máte dlhodobý spor so susedom, ktorý hľadá každú zámienku, len aby mohol vyvolať konflikt. Keby vás zažaloval, že ste mu na nejaký čas zablokovali prístup k špajze a žiadal by odškodné 750 eur, poťukali by ste si po čele, že mu asi preskočilo.

19.07.2019 20:00
debata (41)

On by však celú vec hnal až na súd, kde by svoje rozhodnutie zdôvodnil takto: „Mám v špajze skvelú čabajku, ale nemohol som si ju zobrať, lebo vy ste mi v tom bránili. Došlo teda k obmedzeniu môjho vlastníckeho práva, a preto žiadam náhradu za spôsobenú škodu.“

Nik by síce nevedel, aká dlhá bola spomínaná klobása, ani či sa tam naozaj nachádzala, respektíve či mu naozaj patrila, no prešpekulovaný sused by nástojil na kompenzácii. Neskôr by síce svoju požiadavku znížil (a medzičasom by vyšlo najavo, že potajme si z klobásy predsa len odhryzol), no on by stále požadoval odškodné.

Niečo podobné urobila Penta, lenže od štátu žiadala x-násobne viac. Konkrétne za to, že si za prvej vlády Roberta Fica nemohla vyplatiť z poisťovne Dôvera zisk, požadovala 750 miliónov eur. Neskôr spustila na 82 miliónov plus úroky z omeškania za 140 miliónov eur. Už iba samotný výpočet sumy svedčí o tom, že v Digital parku obľubujú bulharské konštanty.

Penta si vymyslela spor, o ktorom vedela, že ho nemôže prehrať, lebo žiadala niečo, na čo nemala nárok, ale spoliehala sa, že ak motyka vystrelí, získa pekný groš.

Penta si vymyslela spor, o ktorom vedela, že ho nemôže prehrať, lebo žiadala čosi, na čo nemala nárok, no spoliehala sa, že ak motyka vystrelí, získa pekný groš. Navyše Dôvera po fúzii s poisťovňou Apollo urobila v účtovníctve operáciu, ktorá jej vyplatenie zisku umožnila. Takže k žiadnej ujme na strane akcionárov zdravotných poisťovní nedošlo. Je preto pochopiteľné, že sudkyňa Okresného súdu v Bratislave I žalobu zamietla. Štát predsa nie je dojná krava.

Tento prípad opäť otvoril starú otázku, či je zisk zdravotných poisťovní oprávnený. Ústavný súd síce roku 2011 zákaz zisku označil za protiústavný, no pochybnosti o tom, či občania platia zdravotné odvody preto, aby sa im poskytovala zdravotná starostlivosť, alebo preto, aby si akcionári poisťovní mohli rozdeliť zisk, zostávajú.

V systéme, kde poistenec musí povinne platiť zdravotné odvody a poisťovne tak majú automaticky zabezpečený biznis bez toho, aby čo i len pohli prstom, pričom rozdiely medzi nimi sú minimálne, ťahá poistenec za výrazne kratší koniec.

Hoci sa predseda Smeru (a vtedy aj premiér) už roku 2007 zastrájal, že súkromné poisťovne zruší: „Chceme vytlačiť súkromné poisťovne z nášho priestoru, ale spôsobom, ktorý nie je napadnuteľný právne, medzinárodne ani politicky,“ doteraz sa nič nezmenilo.

Nielenže nemáme jednu poisťovňu a diskusia o vyvlastnení súkromných poisťovní išla úplne do stratena, no Penta medzičasom vybudovala takmer dokonalý reťazec: poisťovňa – lekáreň – laboratórium – zdravotnícke zariadenie. A to zaváňa monopolom.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Penta #Dôvera #zákaz zisku #zdravotné poisťovne #zdravotné odvody