Mobilizačné oslavy Novembra podľa Matoviča

Opozičné strany a na ne nadväzujúce iniciatívy sa nebijú iba o politické posty po budúcich voľbách, ale aj o históriu. Kto má najväčšie zásluhy o november 1989? Kto najvernejšie stráži a rozvíja jeho odkaz?

22.07.2019 22:00
debata (2)

A s tým má súvisieť aj to, kto pri okrúhlom výročí zaujme verejný priestor v Bratislave, kde sa pred tridsiatimi rokmi rozhodovalo o dnešku.

Napokon o tom rozhodol dodatočný revolucionár Igor Matovič. Ako to už uňho býva zvykom, arogantne, ľstivo, bez pokusu o dialóg s kýmkoľvek. Jeho štvorčlenné hnutie si rezervovalo Námestie SNP hneď na šesť dní. V oficiálnom stanovisku otvore píše, že sa o „mobilizačné oslavy“ bude snažiť „o to viac, že Slovensko stojí pred métou parlamentných volieb 2020“.

Matovič ako štatutár OĽaNO bude teda pískať a ostatní budú podľa neho tancovať, ak ich vôbec pustí na pódium. Môžu sa ísť potom sťažovať – na lampáreň. Zákon je jednoznačný: kto skôr príde, ten skôr melie. Pravda, najskôr môže prísť šesť mesiacov pred plánovanou akciou. A tak sa Matovičovi ľudia už určite nadránom 14. mája tmolili pred Miestnym úradom Bratislavy-Starého Mesta s oznamom, že zvolávajú šesť zhromaždení, každý deň od 14. do 19. novembra, od rána do večera!

Proti takýmto móresom protestuje SaS a najmä iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá (ktovie prečo?) sama chcela prevziať monopol na jubilejné oslavy. Môžeme trikrát hádať, kto by na nich zo súčasných politikov dostal hlavné slovo.

Pochopiteľne, ústavné právo zhromažďovať sa je pekná a potrebná vec, pokiaľ sa nezneužíva vari príliš tolerantný zákon na nečisté politické a karieristické hry. Keby matovičovcov predbehli napríklad kotlebovci, tak by sme na ústrednom námestí hlavného mesta mali podujatia venované nežnej revolúcii v ich režime. A to by sme sa čudovali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Námestie SNP #Za slušné Slovensko #jubilejné oslavy