Kočner a Rusko: Mraky sa sťahujú

Zmenky, ktoré sa na Slovensku stali symbolmi divokého kapitalizmu 90. rokov, sa obyčajne spájajú s menom Ján Ducký. Je veľmi príznačné, že po dlhých rokoch, keď sa o nich takmer nehovorilo, ich opäť „zviditeľnil“ Marian Kočner, ktorý je priam stelesnením „mafiánskej éry“ našej novodobej histórie.

22.07.2019 20:00
debata (43)

Keď v júni 2016 vyrukoval so štyrmi starými zmenkami, ktoré údajne vydal Pavol Rusko ešte roku 2000 a od TV Markíza žiadal desiatky miliónov eur, bol asi presvedčený, že spraví zasa „kočnerovský“ bomba kšeft. A keď ho vlani v júni polícia pre podozrenie z falšovania zmeniek zadržala, zdalo sa veľmi pravdepodobné, že ho o niekoľko dní prepustia a že ho budú stíhať na slobode.

No dnes je všetko inak. Žoviálny podnikateľ strávil v base viac ako rok, zo kšeftu asi nič nebude a Špecializovaný trestný súd v Pezinku už možno čoskoro rozhodne, či v chládku nestrávi ďalších pár rokov. Kto by to ešte pred pár rokmi povedal…

Pokúsiť sa niekomu vytiahnuť z vrecka takmer 70 miliónov eur, na to treba riadnu dávku drzosti. Kočner si to však mohol dovoliť, lebo mal všade svojich ľudí – na polícii, prokuratúre aj v politike. Jeho mobil bol plný „celebrít“. Len vďaka tomu sa mohol toľké roky beztrestne pohybovať na hrane zákona.

Pokúsiť sa ukradnúť 70 miliónov eur si vyžaduje veľkú drzosť. Ruskovo tvrdenie, že ak by zmenky nepodpísal, nebola by TV Markíza, je však doslova chucpe. Tí dvaja sa jednoducho našli.

Národná kriminálna agentúra, ktorá disponuje tými najlepšími odborníkmi, kauzu pôvodne uzavrela s tým, že zmenky sú autentické. Jej vyšetrovatelia si zjavne nevšimli, respektíve si všimnúť nechceli, že Ruskove podpisy z rokov 2000 a 2015 sa na seba vôbec nepodobajú, čo by dokazovalo, že zmluva je antedatovaná. V tom čase však NAKA riadil Robert Krajmer, prostredníctvom ktorého mali bödörovci pod palcom políciu. No a na nich mal zasa dobré kontakty Kočner, čo môže vysvetľovať nevšímavosť vyšetrovateľov.

Príkaz na Kočnerovo vzatie do väzby dal až prokurátor Ján Šanta z Úradu špeciálnej prokuratúry, podľa ktorého Kočner konal vysoko sofistikovane: „Svoju ekonomickú trestnú činnosť stupňuje. Zmenkový delikt spáchal štyrmi útokmi v astronomickej sume 69 miliónov eur, ktorú česká a slovenská kriminalita ani nepozná. Som hlboko presvedčený, že ak nebude obmedzený na osobnej slobode, bude pokračovať v trestnej činnosti a mariť vyšetrovanie.“

A bol to opäť Šanta s povesťou zásadového prokurátora, ktorý včera predložil údajnú piatu zmenku, čím spochybnil Ruskovo tvrdenie priamo pred súdom, že si pamätá podpisovanie štyroch zmeniek, nie viacerých.

Nad Kočnerom a Ruskom sa sťahujú mraky. Pretože sa nechce veriť, že ak by boli zmenky pravé, TV Markíza by o nich nemala žiadny záznam v účtovníctve. A nik neuverí historkám, že pri takej horibilnej sume išlo iba o akúsi ústnu dohodu.

Pokúsiť sa ukradnúť 70 miliónov eur prostredníctvom sfalšovaného dokumentu si vyžaduje veľkú drzosť (a tú Kočner nepochybne má). Ruskovo tvrdenie, že ak by v roku 2000 zmenky nepodpísal, „nebola by TV Markíza“, je však doslova chucpe – nehanebná, do neba volajúca drzosť. Tí dvaja sa jednoducho našli.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #Marian Kočner #NAKA #TV Markíza #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza #falšovanie zmeniek #Ján Šanta