S Johnsonom prichádza chaos

Boris Johnson vyhral hlasovanie členov Konzervatívnej strany a stane sa tak premiérom Veľkej Británie. Nielen obyvatelia Spojeného kráľovstva sa neveriacky pýtajú: Ako sa len niečo také mohlo stať? Tušia, že ich krajina sa vydala na veľmi riskantnú cestu. S nepredvídateľným Johnsonom na premiérskom poste bude britská politika ešte chaotickejšia ako doteraz.

23.07.2019 20:00
debata (12)

Johnson si stanovil tri priority: vyriešiť brexit, zjednotiť krajinu a zabrániť volebnému víťazstvu labouristov pod vedením Jeremyho Corbyna.

Hoci každý z týchto cieľov sám osebe predstavuje veľkú výzvu, asi najjednoduchšie bude poraziť labouristov. Fakt je, že konzervatívci v eurovoľbách na celej čiare pohoreli, a ak by podali rovnaký výkon aj v britských parlamentných voľbách, znamenalo by to ich koniec. Do kariet im však hrá situácia v Labour Party.

Hoci niektoré prieskumy im aktuálne predpovedajú tesné víťazstvo, samotný líder stranu značne polarizuje, a preto podpora Corbyna medzi labouristami klesá. Podľa prieskumu denníka Times takmer dve pätiny z nich by uvítali, keby odstúpil pred nasledujúcimi voľbami, 43 % tvrdí, že robí zlú prácu, a 27 % si želá, aby okamžite odstúpil. Strana je oslabená vnútornými rozpormi, a preto by bolo veľkým prekvapením, keby sa jej podarilo vyhrať predčasné voľby. O tom, v akom stave sa nachádza, svedčí aj fakt, že oproti roku 2017 počet členov Labour Party klesol o 10 %. To, či sa toryovcom podarí udržať moc, však bude závisieť aj od toho, ako si poradia s brexitom. A to už bude tvrdší oriešok.

Obyvatelia Spojeného kráľovstva tušia, že ich krajina sa vydala na veľmi riskantnú cestu. S nepredvídateľným Johnsonom na premiérskom poste bude britská politika ešte chaotickejšia ako doteraz.

Keď Donald Tusk po jednom summite lídrov EÚ uštipačne vyhlásil: „Ako asi v pekle vyzerá špeciálne miesto pre tých, ktorí sa zasadzovali za brexit bez toho, aby mali čo i len načrtnutý plán, ako ho bezpečne vykonať?“, mal na mysli predovšetkým Johnsona. Britov síce pobúril, ale trafil klinček po hlavičke. Ak sa politik, ktorý od začiatku patril medzi zástancov brexitu, teraz stáva britským premiérom, pričom v skutočnosti nemá žiadny plán ako ďalej, v Británii môže byť ešte veľmi veselo.

Aj keď vo svojom úvodnom prejave zdôraznil, že jeho prioritou bude zabezpečiť dobré partnerstvo medzi EÚ a Britániou, scenár, že dôjde k tvrdému brexitu, je teraz reálnejší ako kedykoľvek predtým. Je viac ako isté, že ako zástanca tvrdej línie sa dostane do konfliktu s parlamentom, ktorý sa doteraz nedokázal dohodnúť na žiadnom riešení.

Johnson síce doteraz skalopevne vyhlasoval, že brexit bude úspech, no „hodina pravdy“ príde v okamihu, keď si bude musieť zvoliť jednu z možností: buď krajina zostane súčasťou colnej únie EÚ, alebo sa obnoví hranica medzi Írskom a Severným Írskom, alebo sa vytvorí colná hranica v Írskom mori. Ktovie, či bude aj potom hýriť optimizmom. Od nezvládnutého brexitu cez ekonomický úpadok bude potom už len krôčik k premene Veľkej Británie na Malú.

Boris Johnson sa tak napokon do histórie možno zapíše ako ten, kto rozbil Britániu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #premiér #Brexit #Boris Johnson #Downing Street 10