Bláznivá sedemkoalícia?

Budúcoročné parlamentné voľby sú na obzore a otázka znie, kto bude vládnuť a čo by to ľuďom prinieslo. Podľa prieskumov popularity strán sa zdá, že súčasná koalícia Smeru, SNS a Mosta-Híd sa nezopakuje. Aktuálna vláda prichádza ešte so sociálnym balíčkom, v rámci ktorého sa znížia dane pre zamestnancov a živnostníkov a tiež pre malé firmy.

28.07.2019 20:00
debata (9)

Nárast čistých príjmov a nižšie daňové zaťaženie práce je čosi, čo na vrchole ekonomického cyklu nemôže prekážať azda žiadnemu ekonómovi ani politikovi. Okrem toho viac porastú dôchodky, zvýšia sa prídavky na deti, a to tak, že si výraznejšie polepšia tie matky, ktoré predtým pracovali. Zníži sa tiež DPH na zdravšie potraviny. Sú otázniky, či si to krajina môže dovoliť, či to nebude na dlh a či neopustíme cestu k vyrovnanému rozpočtu. Verejný dlh Slovenska na úrovni 48,9 percenta hrubého domáceho produktu je však malý a taký by Francúzi či Taliani brali všetkými desiatimi. Obavy z krízy sú tiež prehnané, keďže by len podnietila ešte väčší presun zahraničných investícií na stále lacné Slovensko.

Alternatívou k vytvoreniu vlády je podľa posledných prieskumov sedemkoalícia Progresívneho Slovenska, strany Spolu, KDH, strany Andreja Kisku Za ľudí, hnutia Sme rodina Borisa Kollára, OĽaNO a SaS. Vedelo by sa rôznorodé zoskupenie vôbec dohodnúť na niečom zásadnom alebo by sedemkoalícia bola z pohľadu hľadania riešení naozaj bláznivá? Kollár za jedným stolom s Igorom Matovičom, Alojzom Hlinom či Richardom Sulíkom? Pravica s ľavicou, liberáli s konzervatívcami? Dohodnúť sa na vládnutí je jedna vec, na daniach druhá.

Mnohé zo sľubov, ktoré začínajú chodiť z tábora opozície, sú populistické. Napríklad myšlienka, že namiesto sociálneho balíka treba razantne zvýšiť platy začínajúcim učiteľom. A čo ostatní?

Pre štát je kľúčové postupne stále znižovať daňové a odvodové zaťaženie práce, zlepšovať služby (zdravotníctvo, školstvo) a efektívne využívať eurofondy na budovanie infraštruktúry. Mnohé zo sľubov, ktoré začínajú chodiť z tábora terajšej opozície, sú veľmi lacné a populistické. Napríklad myšlienka, že namiesto sociálneho balíka treba razantne zvýšiť platy začínajúcim učiteľom. Len začínajúcim? A čo ostatní? Iste, vytvoriť systém na ešte lepšie ohodnotenie a motiváciu učiteľov je dobrý nápad, ale malo by sa to diať súbežne s poklesom odvodov, rastom penzií a opravou nemocníc, a nie na úkor týchto priorít.

Je jasné, že balík, ktorý štát každoročne rozdeľuje, na všetko nestačí. Ak chcete niekde zásadne pridať, niekde musíte aj ubrať a na to treba politickú dohodu. Zraziť výdavky sa výraznejšie doteraz nepodarilo žiadnej vláde. Zvyšovanie daní išlo dobre Radičovej vláde, v ktorej za ministra financií Ivana Mikloša narástli sadzby takmer všetkých spotrebných daní, aké existujú.

Miklošov tieň je aj v pozadí terajšej opozície, keď ním dosadený ekonóm píše ekonomický program Kiskovej strany. Presadzuje napríklad daň z luxusných domov či áut. Autá s výkonnejším motorom sú zdanené viac už teraz. Ide skôr o politické posolstvo ako o niečo, čo výraznejšie plní štátnu kasu. A uspieť s daňou z luxusných nehnuteľností je ťažké, keďže v minulosti stroskotala na tom, že sa nedá presne špecifikovať, čo je a čo už nie je luxusná nehnuteľnosť a či jej majiteľ je naozaj boháč.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #opozícia #OĽaNO #koalícia #Sme rodina #Progresívne Slovensko #Spolu - občianska demokracia #Za ľudí #SASKA