Kríza osobností v politike

Obdobie vládnutia v rozsahu štyroch rokov vykladajú odborníci tak, že za ten čas múdra vláda môže urobiť veľa dobrého a voliči ju budú chcieť aj naďalej. Na druhej strane, slabá a zlá vláda veľa za štyri roky nepokazí a ľudia ju potom môžu vymeniť.

30.07.2019 09:00
debata (10)

Ak niekto chce zmeniť smerovanie predošlých vládnych garnitúr, potrebuje na to aspoň dve volebné obdobia. Niektoré zásadné zvraty sa však nedajú napraviť ani za také obdobie. My máme až bytostnú skúsenosť s liberalizáciou zdravotníctva. To už nik nenapraví.

Slovensko môže smerovať k prosperite, no aby sa tento trend zachoval, treba diverzifikovať ekonomiku, zlepšiť vzdelávanie, vyvarovať sa extrému, nezaspať na vavrínoch a predovšetkým zbaviť sa korupcie a nepotizmu. Preto je prínosom každá výrazná pozitívna osobnosť, ktorá posilní vládu, ale aj opozíciu. Lenže ktože už u nás má rád osobnosti?

Pozrime sa na čísla sledovanosti jednotlivých relácií v televízii, na čítanosť serióznych periodík a komentáre k serióznym a vedeckým témam. V našej krajine byť osobnosťou je niekedy prekliatie. Potvrdzuje sa, že pravda sa dá kúpiť a je to iba otázka ceny.

Kde sú hodnoty, o ktoré by nám malo ísť, myšlienky, za ktoré sa oplatí biť, argumenty, ktoré zavážia? Všemocný kapitál nás ovplyvňuje čoraz väčšmi. Kríza osobností je prejavom civilizačnej krízy – nemá hlavný náboj. Zmysel sa naplnil, treba nájsť nový.

Samozrejme, že nežijeme izolovane a týkajú sa nás i globálne problémy. Kríza západnej demokracie je v jej amerikanizácii, v absencii hodnôt, a teda v bezprogramovosti, relativizme a multikulturalizme.

Na Islande vyviedla ľavica – presnejšie sociálni demokrati a zelení – krajinu z hlbokej finančnej krízy, a keď sa jej to zázračne podarilo, tak vo voľbách opäť uspela pôvodná pravica. Výsledky najnovších parlamentných volieb v Grécku hovoria to isté.

To liberálne – z pohľadu života bez povinností, obmedzení – a konzumné správanie ľudí láka čoraz viac. A keď je zle, tak nám je ľavica na chvíľu dobrá.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby v Grécku #diverzifikovať ekonomiku #korupcia a nepotizmus #kríza osobností #konzumné správanie