Brať drogy a byť premiérom nejde dokopy

Po šiestich rokoch znovuobjavené video z prednášky vtedy úspešného podnikateľa Michala Trubana na nitrianskej univerzite vyvolalo na sociálnych sieťach búrku ohlasov. Ostro protichodných a rozličného, žiaľ aj krčmového razenia.

31.07.2019 18:46
debata (1)

Pritom téma užívania drog, teda nielen marihuany – lebo Truban pred študentmi opakovane hovoril o vlastných skúsenostiach s drogami všeobecne, nielen s „mariškou“ – by si zaslúžila vážnu odbornú i politickú diskusiu. Ibaže tí naši činovníci sa jej zatiaľ úzkostlivo vyhýbajú. Na rozdiel od rečí o tuhých fajčiaroch a alkoholikoch.

Hádam nie preto, že mnohí z nich sú od rozličných zdraviu škodlivých látok závislí. Okrem poslanca Martina Poliačika (pôvodne SaS, teraz PS) sa takejto debaty boja ako čert kríža. Líder PS/Spolu sa k tomu priznal prostredníctvom hovorcu až pod tlakom médií. Hovorí sa však aj o iných, minulých či súčasných, no mlčiacich politikoch. A to nielen v súvislosti s marihuanou. Ako tvrdia odborníci, ani tá sa nedá brať na ľahkú váhu. Tým skôr, že jej koncentrácia v posledných rokoch výrazne rastie, spôsobuje paranoizmus, halucinácie a „bad tripy“ najmä u tých, čo drogu užívajú dlhodobejšie, ako to vyplýva z Trubanovej prednášky.

Otázka je aj to, či tí, čo v minulosti takémuto návyku podľahli, môžu dôveryhodne viesť štát, napríklad spoľahlivo zastávať funkciu premiéra. I to, či nebudú vydierateľní a v očiach nielen potenciálnych koaličných partnerov, ale aj veľkej časti verejnosti nadobro zdiskreditovaní. Pretože sa blížia voľby, na konci seriózneho diskurzu, ak sa vôbec začne, sa voliči môžu spýtať, aké stanovisko k tomuto problému zaujmú politické strany vo svojich programoch. Hádam aj to bolo dôvodom zverejnenia tohto videa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #Martin Poliačik #Michal Truban #fajčenie marihuany #drogová aféra Michala Trubana