Úspešní dovolenkári vďaka rekreačným poukazom

Pomôcť prostredníctvom rekreačných poukazov zamestnancom a domácemu turistickému ruchu bola dobrá myšlienka. Napriek tomu, že podnikatelia frflali a žiadali, aby sa prispievanie pracovníkom na dovolenku až do výšky 275 eur ročne dialo iba na dobrovoľnej báze.

05.08.2019 08:00
debata

Ale s tým dobrovoľníctvom na Slovensku je to veľmi ošemetná vec, pokiaľ ho neuzákoníte ako povinnosť.

Poukazy sa vydávajú od januára. Ako zabrali, sa ukáže až po hlavnom dovolenkovom období, no štatistiky z prvých štyroch mesiacov tohto roka vedú k viac ako k opatrnému optimizmu. Hovoria priemerne o desaťpercentnom náraste cestovného ruchu, pokiaľ ide o slovenských občanov.

Samozrejme, prejavujú sa tu choroby detského veku, osobitne problémy administratívneho rázu. Neboli by to Slováci, keby sa medzi nimi aj v tomto prípade neobjavili špekulanti rozličného rangu. Od predkladania faktúr z neuskutočnenej rekreácie zamestnancami, až po rôznych príštipkárov, ktorí za sprostredkovanie ubytovania v hoteloch a penziónoch pýtajú svoj podiel zo zisku.

Okrem dovolenkárov sú spokojní hotelieri, majitelia reštaurácií, kúpeľné mestá, centrá turistického ruchu, občianske združenia, ktoré organizujú letné detské tábory. Predstavitelia ZMOS-u predpokladajú, že si finančne prilepšia i mestá a obce.

Iste je potešujúce, že sa konečne dostanú do prírody, na poznávanie historických pamiatok, do kúpeľov a na wellnessové pobyty aj rodiny, ktoré si to zo sociálnych príčin nemohli dosiaľ dovoliť. Ak teda za dovolenku nepokladáme hrdlačenie v letných horúčavách v záhradkách a na poli.

Presnejšie údaje budú známe až na jeseň, preto by poslanci mali počkať s rozširovaním tejto praxe aj na firmy, ktoré zamestnávajú menej ako päťdesiat ľudí. Ale semienko úspešne vzklíčilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #zamestnanci #dovolenkári #hotelieri #rekreačné poukazy #domáci cestovný ruch