Nepotvrdené, nevyvrátené

„S veľkým znepokojením sledujem a vnímam informácie naznačujúce niekdajší neprimeraný, neprijateľný vplyv niektorých ľudí na chod orgánov štátu. A chcem pripomenúť...že na Slovensku musí platiť elementárna spravodlivosť pre všetkých, že musí platiť pravidlo – padni komu padni.“ Týmito slovami sa na sociálnej sieti svojim priaznivcom prihovoril premiér Peter Pellegrini začiatkom tohto mesiaca.

08.08.2019 20:00
debata (10)

A možno pre tých, čo by si nebodaj (radi) mysleli, že reč je iba o Mariánovi Kočnerovi, Pellegrini pripomenul i to, že odkedy nastúpil do funkcie predsedu vlády, na základe nových pravidiel bol zvolený nový policajný prezident a práca policajtov a vyšetrovateľov „prináša svoje výsledky“.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar mal dôveru a podporu bývalého premiéra Roberta Fica a bývalého ministra Roberta Kaliňáka: oni sami to neraz takto formulovali. Peter Pellegrini, ktorý na čele vlády vymenil Roberta Fica, dôveruje skôr dnešnému policajnému šéfovi Milanovi Lučanskému.

Na to, aby sme si mysleli, že osoba Tibora Gašpara nie je rovnako kompatibilná s Pellegrinim ako s Ficom, nepotrebujeme spriadať konšpiračné teórie.

A nielen to. Keď sa Gašpar po výmene premiéra i ministra vnútra na jar minulého roka odmietal vzdať funkcie policajného šéfa, Pellegrini údajne hrozil, že podá demisiu a tak, ako na úrad vlády prišiel, z neho aj rýchlo odíde. A keď sa Gašpara zdráhal odvolať nový minister vnútra Tomáš Drucker, Pellegrini radšej oželel Druckera a po jeho demisii Gašpara odvolal sám. Skrátka a dobre, na to, aby sme si mysleli, že osoba Tibora Gašpara nie je rovnako kompatibilná s Pellegrinim ako s Ficom, nepotrebujeme spriadať konšpiračné teórie.

Ak sa nedávne obdobie vyznačovalo okrem iného „neprimeraným, neprijateľným vplyvom niektorých ľudí na chod orgánov štátu,“ reč je nielen o vplyve ľudí ako Kočner či Bödör na vyšetrovanie a stíhanie rôznych podozrení a obvinení z trestných činov. Reč musí byť aj o funkcionároch, ktorí takýto neprimeraný vplyv neprijateľných ľudí na chod polície, prokuratúry či súdov umožňovali.

Keď je reč o tom, ako si Kočner a jeho spriaznenci nechávali sledovať a preverovať novinárov, ale aj vyšetrovateľov a prokurátorov, reč musí byť i o tom, za koho „policajnej vlády“ sa takéto nezákonné lustrácie v policajných záznamoch uskutočňovali. Dialo sa to za čias policajného prezidenta Tibora Gašpara. I keby sme priam chceli uveriť, že o tom vonkoncom nič nevedel (čo je vzhľadom na skutočnosti, ktoré postupne vychádzajú najavo, čoraz ťažšie), stačí to na jeho diskvalifikáciu. Na jeho diskvalifikáciu musí stačiť i to, akí iní výtečníci za jeho čias stáli na čele rôznych významných policajných útvarov.

Jednoducho povedané, nevieme, čo je pravdy na Gašparovej kandidatúre za Smer. Vieme len, že Fico, ktorý inak nemá problém vyjadriť sa priamo k čomukoľvek, správy o Gašparovej kandidatúre ponechal visieť vo vzduchu. Nepotvrdené, nevyvrátené. Ak by chcel vyslať niekomu decentný signál, že v jeho strane majú starí známi prednosť pred novými rivalmi, nemohol by to urobiť inak.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba