Nadpráca

Medzi Európskou úniou a Čínou prebieha každý deň obchod za viac ako miliardu eur. A predsa to nebránilo „europrezidentovi“ Donaldovi Tuskovi na jar v rámci summitu EÚ – Čína vyjadriť vážne obavy EÚ týkajúce sa ľudských práv v Číne.

12.08.2019 11:00
debata (11)

Nebránilo, pretože v EÚ nik súdny nekarhá politikov za obranu európskych hodnôt. Najmä však preto, lebo rešpekt medzi strategickými partnermi, za akých sa Čína a EÚ považujú, musí byť obojstranný. Nielen my máme rešpektovať náhľady Číny, ale aj Číňania musia rešpektovať naše. Napríklad na dodržiavanie ľudských práv v Číne.

Nie každý európsky politik komentuje ľudské práva v Číne, no tí, čo to robia, to robia dostatočne zreteľne. A predsa medzi EÚ a Čínou prúdia tovary za miliardy. Obchod sa totiž neriadi kritériami politického pätolizačstva, ale výhodnosti.

Andrej Danko sa opäť raz zalieča „alternatívnemu“ publiku. Lenže návšteva jeho čínskeho náprotivku nemá nič spoločné s tým, ako naša prezidentka hodnotila stav ľudských práv v Číne pred šéfom čínskej diplomacie. Už len z toho dôvodu, že Danko pozval svojho čínskeho partnera pri príležitosti okrúhleho výročia nadviazania diplomatických stykov ešte v januári, čiže dávno predtým, ako Zuzana Čaputová vôbec vkročila do Prezidentského paláca.

Nadpráca, o ktorú sa v mene filozofie „nekritizujme ich a oni nám dajú zarobiť“ teraz pokúša, nezlepší naše vzťahy ani biznis s Čínou. Jediné, čo si vyslúžime, bude diplomatická pošta do Pekingu hovoriaca o tom, že Slovensko je štát, v ktorom šéf parlamentu robí zahraničnú politiku bez ohľadu na ostatných ústavných činiteľov i svoje vlastné právomoci.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína