Babo, raď

"Posledným kolonizovaným územím sveta je ženské telo“, vyjadrila sa raz francúzska etnologička, účastníčka hnutia odporu v druhej svetovej vojne a väzenkyňa v koncentračnom tábore Ravensbrűck Germaine Tillionová.

13.08.2019 22:00
debata

Po vojne venovala táto výrazná európska postava zápasu za ľudské práva svoje úsilie Červenému krížu a pomoci dekolonizovania vtedy ešte francúzskeho Alžírska. Vtedy si bytostne uvedomovala, akou významnou „zbraňou“ v politických zápasoch býva spoločenské postavenie žien, predovšetkým inštrumentalizácia ich reprodukčných práv kedykoľvek, keď sa to hodí mocenským záujmom súperiacich strán. Ach, akože sa to len potvrdzuje i teraz, sledujúc priority slovenských politikov!

Vody našej spoločnosti nedávno opäť rozčerila správa, že strany Smer-SD a SNS navrhujú zmeny zákona, ktorými by sa lehota vykonania interrupcie skrátila zo súčasných 12 týždňov na 8 týždňov. Kuriózne bolo, že predseda Smeru-SD Robert Fico len rok predtým nesúhlasil, aby sa žene obmedzovalo právo rozhodnúť sa do 12. týždňa. Vraj po zmene zákona nie je spoločenská objednávka.

Je pred voľbami, a spoločenská objednávka sa sotva zmenila. Zato reprodukčné práva žien sa opäť hodí použiť, ktohovie prečo toto „územie“ ženského tela stále dokáže naháňať politické body, aspoň zdanlivo. Do toho však náhle zasiahne premiér a podpredseda toho istého Smeru-SD Peter Pellegrini, a spoločne s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou sa zhodnú, že vlastne absolútne nepanuje situácia, prečo by sa téme umelého prerušenia tehotenstva mala venovať akákoľvek politická strana.

A fčul, babo, buď múdra. Alebo vieš čo, babo? Radšej počúvaj tie, ktorých sa to naozaj týka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie #práva žien #Peter Pellegrini #prevencia interrupcií #Zuzana Kalavská