Kočner nebol len tlčhuba

Ako sa dalo čakať, keď sa príliš tlačí na pílu, vyvolá to protireakciu. Hoci aj v podobe ironických povzdychov nad tým, aký musel byť ten Marian Kočner všemocný a mať pod palcom celý štát, keď nedokázal ani len zaregistrovať svoju politickú stranu; nič z toho, čím sa chvastal, nevybavil, pretože sa to buď neudialo, alebo sa to udialo z celkom iných, vlastných dôvodov a na dôvažok práve sedí vo väzení s perspektívou, že odtiaľ už nikdy nevyjde…

19.08.2019 20:00
debata (27)

Samozrejme, po záplave esemesiek, podľa ktorých by sa mohlo zdať, že Kočner nakoniec riadil aj akciu chemtrails a osobne velil sfalšovanému pristátiu na Mesiaci, sú podobné protireakcie pochopiteľné. Vo svojej podstate však môžu byť rovnako nepatričné, ako na opačnej strane celé to trochu zbytočne hysterické ujúkanie okolo jedného vagabunda.

Kočner nebol všemocný. Podľa všetkého nebol ani len zlomkovo taký mocný a vplyvný, akým by sa bol rád zdal v očiach svojho publika typu a kvalít vražednej Ajušky. To však neznamená, že bol bezmocný, alebo že by všetky jeho vyjadrenia spadali do medicínskej oblasti kamsi do kapitoly s názvom Pseudologica fantastica.

Mal známosti, mal informácie a vedel oboje skĺbiť a pracovať s nimi tak, že sa takmer tri dekády pohyboval každému na očiach, pričom nikto na neho nedosiahol. Ak mu dokážu objednávku vraždy Jána Kuciaka, pri ktorej bola zavraždená i Martina Kušnírová, bude to potvrdenie faktu, že nebol iba ľstivým podvodníkom a vydieračom, ale aj pomstychtivým sociopatom, ktorý prekročil hranicu medzi nebezpečným vyhrážaním sa a skutočným vraždením.

Po záplave esemesiek, podľa ktorých by sa zdalo, že Kočner riadil aj akciu chemtrails a osobne velil sfalšovanému pristátiu na Mesiaci, sú protireakcie pochopiteľné.

Prekročil ju i v prípade ďalších ľudí? Podľa dozorových prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, indície a dôkazy o prípravách na zavraždenie prokurátorov Šufliarskeho či Žilinku a advokáta Lipšica zatiaľ svedčia len proti Zsuzsovej a jej zabíjačským nádenníkom. Kočner je však i tak vedený medzi podozrivými.

Celkom logicky. Asi by bolo vskutku ťažšie dokazovať, aký motív zavraždiť vychytených prokurátorov a známeho advokáta mohla mať neznáma podnikateľka z Komárna a partička ex-policajtov a ich bratancov z dedín v okolí Dunajskej Stredy či Galanty, ako jednoducho poukázať na problémy, ktoré s nimi mohol mať (a aj mal) práve Kočner.

Možno je teda chvastúň a tlčhuba, to z neho však ešte nerobí neškodnú postavičku. Tak ako bola reálna dvojnásobná vražda, reálne sú i dôkazy o prípravách na možné ďalšie vraždy. Vrátane lustrovania nielen novinárov, ale práve napríklad prokurátorov. Také čosi je oveľa ťažšie a vyžaduje si to pomoc od iných známostí, ako iba bývalého siskára, ktorý sa podujme na osobné sledovanie vami vybratých cieľov.

Kočner musel mať okrem známych politikov – či už sa k nemu hlásili, alebo nie – aj aktívnych pomocníkov v polícii, na prokuratúre či v justícii. A to je vážnejšie, ako hystéria alebo vtipy na jej účet.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Marian Kočner