Dejiny, nielen tie o Povstaní, s porozumením

Mladí ľudia sú dezorientovaní, nepoznajú históriu, a ak aj čosi z histórie poznajú, nerozumejú tomu. Koľkokrát sme to už počuli? Niežeby to nebola aspoň do istej miery pravda. Akurát ten zmätok sa netýka len stredoškolákov či všeobecne mládeže.

21.08.2019 12:00
debata (5)

Celá spoločnosť je zmätená. A keď je celá spoločnosť zmätená, o to ľahšie sa môže stať spoločnosťou vymetenou. Alebo pomätenou. Mladí nie sú výnimkou.

Prečo by mali stredoškoláci rozumieť odkazu národného povstania proti fašizmu, keď pre časť generácie ich rodičov či prarodičov bolo SNP nelegitímnym pučom proti slovenskej štátnosti alebo čisto komunistickou vzburou v mene príchodu Stalina a jeho teroru…? Keď v tomto duchu počuť hovoriť verejných predstaviteľov a politikov?

Prečo by mali rozumieť tomu, čo bol holokaust a prečo to bol strašný zločin, keď žijú v spoločnosti, ktorá sa možno spolovice domnieva, že Slováci doplácajú na menšiny, že menšiny majú nezaslúžené výhody a ohrozujú národné prežitie väčšiny…?

Prečo by mali rozumieť tomu, čím je nebezpečný extrémizmus, keď sú na každom kroku bombardovaní ukážkami cynizmu k utrpeniu iných, neznášanlivosťou, konšpiračným myslením?

Nečakajme od detí, že by si mohli z dejín vziať ponaučenie, ktoré by nesúviselo s hodnotami a postojmi, aké prevládajú v súčasnosti.

Načo sú komu v takomto prostredí dátumy, názvy obcí a mená slávnych partizánskych veliteľov? Generácie, ktoré boli nútené počúvať skreslený výklad Povstania a odboja v minulom režime si po novembri 1989 zdanlivo všetko vynahradili. Písalo a hovorilo sa odrazu o rozličných falošných partizánoch, ktorí sa po vojne masovo vyrojili, aby zaujímali dôležité miesta v novom režime. O chybách a tragických omyloch – áno, niekedy aj o krutosti – povstalcov. O úlohe, ktorú v odboji a Povstaní zohrali všetky zložky spoločnosti, nielen komunisti a sovietski výsadkári. A tak ďalej.

Zatiaľ čo si však jedna-dve generácie takpovediac dopĺňali obraz, zo spomienky na Povstanie sa akosi vytratilo niečo podstatné. Veľké dejinné fresky sa v dnešných časoch už nenosia. Lenže ak chcete, aby vaše deti porozumeli tomu, prečo bolo dôležité postaviť sa so zbraňou v ruke proti vojnovému režimu a jeho pomocníkom, nevystačíte si s modernými psychologickými sondami do životov vybraných jednotlivcov.

Ak sa zľaknete veľkého obrazu a hádam i tej nevyhnutnej trochy historického pátosu, zostane vám vyučovať naozaj iba dátumy a mená. Také čosi sa možno potom ľahšie skúša a známkuje, s dejinami to však nemá takmer nič spoločné. Výsledkom sú napríklad aj prieskumy a povinné lamentácie nad nevzdelanosťou mládeže, ktorá zasa vyšla najavo. Ale, čert ber prieskumy, výsledkom môžu byť napríklad i voľby, v ktorých budú prvovoliči tvoriť voličské jadro novodobých fašistov.

Zahodili sme veľké obrazy, a tak nemáme prečo lamentovať nad tým, že naše deti im nerozumejú. Nečakajme tiež, že by si mohli z dejín vziať ponaučenie, ktoré by nesúviselo s hodnotami a postojmi, aké prevládajú v súčasnosti. Netýka sa to len SNP, ale celých dejín.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #SNP #extrémizmus #prieskum mládeže #novodobí fašisti