Trumpova planéta biznismenov

V stredu ráno sa Malý princ prebudil na planéte, ktorá patrila biznismenovi. Tri a dva je päť. Päť a sedem dvanásť... dokopy päťstojeden miliónov šesťstodvadsaťtisíc sedemstotridsaťjeden... Čoho?

21.08.2019 21:00
debata

Tých kopčekov topiaceho sa ľadu, ktoré patria kope dánskych povaľačov, čo ich nevedia využiť!

Najväčší mi leží toť pod nosom a nechcú mi ho predať. Veď ide len o realitný obchod. Veď im je ešte aj na príťaž. Kadejaké aktivistky sa sťažujú na akési topenie ľadovcov, ale veď to je pre nás príležitosť zmocniť sa nových ložísk minerálov či dokonca ropy! To máme vari prenechať Číne? Čo? Že sa búria nejakí miestni chudáci? Zatočíme s nimi, na súkromnom majetku dubasiť nebudú.

Veľmi málo preháňania je v týchto slovách. A veľmi veľa je podobnosti medzi oným biznismenom a rozmaznaným, citovo zanedbaným, nezvládnuteľným dieťaťom rumádzgajúcim dokola „Ja chcem!“ pod horou zbytočných hračiek. Ak je Exupéryho postava biznismena kupujúceho si hviezdy literárnou karikatúrou, tak táto karikatúra ožila v podobe terajšieho prezidenta USA. Či priam vystúpila z komiksu o súčasnej tragédii našej planéty.

Donald Trump skutočne zrušil dohodnutú návštevu Dánskeho kráľovstva preto, lebo o jeho vopred ohlásenom úmysle kúpiť Grónsko sa premiérka Mette Frederiksenová vyjadrila, že ostrov nie je na predaj. Nie, naozaj to nie je aprílový žart, myslí to vážne, sarkasticky uistil verejnosť bývalý dánsky premiér Lars Løkke Rasmussen. V celej nehoráznosti znejú najjasnejšie slová premiérky Frederiksenovej o tom, že Grónsko v prvom rade nepatrí Dánsku, ale svojim obyvateľom. Filozofia, na ktorú riaditeľ planéty biznismenov nedorástol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #grónsky ľadovec #Dánske kráľovstvo #Matte Frederiksenová