Starodávne dilemy straníkov, tentoraz zo Smeru

Keby Peter Pellegrini oznámil, že svoju politickú budúcnosť nevidí v strane Smer, Smer by ho zrejme predčasne „stiahol z obehu“, keďže post predsedu vlády nie je písaný na konkrétnu osobu, ale na konkrétnu stranu.

21.08.2019 20:00
debata (14)

Iste, snaha Smeru vymeniť opäť premiéra by mohla naraziť na odpor koaličných partnerov alebo prezidentky. Riešením takej situácie by mohli byť predčasné voľby, keďže však do ich riadneho termínu beztak zostáva už iba šesť mesiacov, zostali by len teóriou.

Teóriou by však nezostal zbytočný hluk, v ktorom by sa Pellegrinimu ťažko vysvetľovalo, aký zmysel by celá táto akcia vlastne mala. Nehovoriac o tom, že expremiér Robert Fico, ktorý už hodný čas cieľavedome vedie svojich voličov k tomu, aby uverili, že celý Smer a jeho predseda sú iba obeťami všemožných zlovoľných úkladov, by sa v takom hluku pohyboval s neporovnateľne väčšou istotou ako Pellegrini.

Skrátka a dobre, nemôžeme naisto vedieť, či sa už Pellegrini ocitol v štádiu, keď pripúšťa svoj odchod zo Smeru, alebo ešte nie. S pomerne veľkou istotou sa však dá domnievať, že momentálne by z takého kroku vyťažil určite menej ako Fico. Ak teda aj je v konflikte s tým, kam Smer ťahá jeho predseda, no nehodlá mu zato ešte ponúknuť svoju vlastnú hlavu na zlatom podnose, nekoná zbabelo, ale racionálne.

Ak je premiér v konflikte s tým, kam Smer ťahá jeho predseda, no nehodlá mu zato ešte ponúknuť vlastnú hlavu na zlatom podnose, nekoná zbabelo, ale racionálne.

Svedčiť by o tom mohla aj situácia okolo reformy nemocníc, ktorú Fico postavil do roviny: buď ústavný zákon, alebo žiaden. Vláda pod vedením Pellegriniho v stredu návrh zákon schválila bez časti týkajúcej sa nemocníc, čím akoby vyšla Ficovi v ústrety. Schválila ho však ako jednoduchú, nie ústavnú normu. Ministerka zdravotníctva dala najavo, že zákon nemôže byť a ani nebude ústavný a premiér ju jednoznačne podporil.

Navyše Andrea Kalavská má za úlohu zháňať pre stratifikáciu nemocníc podporu naprieč parlamentným spektrom. Čo to znamená v situácii, keď Fico opakovane vyhlásil, že Smer za jednoduchý zákon hlasovať nebude? Vládna reforma prejde hlasmi všelikoho, len nie najsilnejšej vládnej strany? Bez ohľadu na konkrétne názory na tzv. stratifikáciu nemocníc politikum okolo zákona môže byť ďalšou fázou a zároveň náhradným bojiskom konfliktu Fico – Pellegrini.

Na jednej strane nie je jasné, čo by mohol Pellegrini získať nejakým mediálne vďačným, ale inak bezzubým vyhlásením voči Ficovi v situácii, keď sám nemá kam ísť, a opozícia dáva najavo, že ju jeho osud ani trochu nezaujíma. Na druhej strane sa nedalo prehliadnuť, že tak ako sa líder Smeru doobeda pokúsil strhnúť pozornosť na seba tlačovkou o minimálnej mzde, premiér poobede hovoril o reforme zdravotníctva, ktorá „je pre slovenských pacientov veľmi potrebná a prospešná“ – a za ktorú na Ficov príkaz nebude hlasovať Smer(?)…

Ak sme svedkami konfliktu šéfa strany a šéfa vlády, začína to pripomínať skôr nejaký variant starodávnej straníckej dilemy: bude lepšie, keď odídem, alebo keď ma oni vyhodia?

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini #Andrea Kalavská #stratifikácia nemocníc