Brexit je prehrou

Je veľmi lákavé zlomiť nad Britániou palicu. Áno, proces odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie je frustrujúci. Preto sa môže zdať atraktívne Londýnu odkázať, nech si ide, veď EÚ je na prípadný tvrdý brexit lepšie pripravená a bude to Británia, ktorá ho pocíti viac.

22.08.2019 21:00
debata (16)

Lenže to by bol do značnej miery falošný triumf. Komu chce únia povedať, nech si ide? Viac ako 16 miliónom Britov, ktorí v referende roku 2016 podporili zotrvanie v EÚ? Áno, hlasovanie prehrali, ale v demokraciách neplatí, že víťaz berie všetko a po ňom zostane spálená zem. Demokracie sú práve preto silné, že dokážu brať do úvahy aj názory menšiny.

Brexit je z politického a ekonomického hľadiska prehrou, o scenári tvrdého brexitu ani nehovoriac. Áno, odchod bez dohody obe strany prežijú. Len množstvo umu, energie a peňazí, ktoré by sa dali využiť oveľa, oveľa zmysluplnejšie, utopia zbytočne v Lamanšskom prielive.

Neexistuje už dobrý scenár. Aj keby sa zrazu Británia rozhodla zostať v únii, neznamenalo by to vyriešenie všetkých problémov. Vyrokovaná dohoda je pri červených čiarach, ktoré mali Londýn a Brusel, ten najmenej bolestivý scenár, hoci, samozrejme, veľmi nedokonalý.

Ak existuje jedno pozitívum z brexitu, tak je to fakt, že EÚ v kríze funguje. Británia je veľký hráč, ale je to Írsko, ktoré má pred ňou prednosť, lebo Dublin v únii zostáva, a Londýn nie. Je to dobrá správa pre všetky menšie členské štáty. Tu sa však výpočet pozitív končí. Tvrdý brexit sa blíži, hoci všetci hovoria, že ho nechcú. Pokúsia sa ho skutočne odvrátiť, alebo len budú ďalej hľadať jednorožcov?

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Európska únia #Veľká Británia #Brexit