Absurdný svet G sedmičky

Požiare v brazílskych dažďových pralesoch a neochota prezidenta Jaira Bolsonara adekvátne zasiahnuť alebo nejaká ďalšia bizarná epizóda z tvorivej dielne Donalda Trumpa? Máločo podčiarkuje absurdnosť dnešného sveta viac ako fakt, že stretnutie lídrov najvyspelejších ekonomík sveta v Biarritzi môže dopadnúť tak i onak.

24.08.2019 09:00
debata (4)

Hoci niektorí európski lídri, v prvom rade hostiteľ summitu G7 Emmanuel Macron, sú rozhodnutí venovať sa tomu prvému, ak sa Trump rozhodne prebiť trápnu príhodu s nákupom Grónska niečím novým, nepomôžu si. Americký prezident je ešte stále líder jednej zo svetových veľmocí, ktorého nemožno celkom ignorovať, aj keď očividne blaznie.

Otázky, či sa Trump v Biarritzi nepokúsi kúpiť Eiffelovu vežu, sú preto žartovné len napoly. Keď mu dánski i grónski predstavitelia cez týždeň odkázali, že ponuku na kúpu najväčšieho ostrova sveta chcú v jeho vlastnom záujme chápať ako pokus o žart, urazil sa úprimne a hlboko. Svoju neľúbosť bude však sotva ochotný na Macronov návod riešiť nátlakom na brazílskeho extrémistu.

Ten je známy svojím brutálnym postojom k pôvodným obyvateľom Amazónie i k Amazónii samotnej. Ak aj Bolsonaro nie je za vlnu požiarov pralesa priamo zodpovedný, určite ho ohrozenie zelených pľúc našej planéty nezarmucuje tak ako svetových vedcov, klimatológov a ochrancov prírody. Naopak. Jeho samovražedným plánom na boom farmárstva a obchodu s pozemkami na úkor Amazónie to môže iba vyhovovať.

Ak teda bude chcieť Trump aj tento rok na stretnutí G7 symbolicky rozkopnúť stôl, bude mať na to vhodnú zámienku: kritiku situácie v Brazílii.

Bolsonarove predstavy musia ušiam niekoho ako Trump znieť bližšie ako rozhorčenie Francúzov a Írov, ktorí oznámili, že na protest proti Bolsonarovi budú vetovať ratifikáciu obchodnej dohody Európskej únie s Brazíliou, Argentínou, Paraguajom a Uruguajom, známej pod názvom Mercosur. Macron navyše rozzúril Bolsonara vyhlásením, že brazílsky prezident mu v júni na stretnutí G20 v japonskej Osake klamal, keď ho uisťoval o svojich postojoch ku klimatickým záväzkom.

Ak teda bude chcieť americký prezident i tento rok na stretnutí G7 symbolicky „rozkopnúť stôl“ (minulý rok demonštratívne odišiel ešte pred prijatím záverečného vyhlásenia), bude mať na to vhodnú zámienku. Jeho volanie po opätovnom prizvaní Ruska, ktorého účasť v skupine bola suspendovaná po anexii Krymu, už nie je veľkou novinkou. Záverečné vyhlásenie tentoraz nebude – o to sa už preventívne postaral hostiteľ. Zostáva teda možnosť torpédovať hlavnú tému summitu, ktorou má byť na Macronov návrh – situácia v Brazílii.

Jediným Trumpovým spojencom v súčasnej zostave G7 môže byť jeho obľúbenec Boris Johnson. Lenže britský premiér už v mene svojej krajiny vyjadril hlboké znepokojenie nad situáciou v Amazónii. Ak sa teda budú chcieť účastníci summitu G7 vyhnúť nejakej ďalšej bizarnosti v Trumpovej réžii, budú sa vari musieť spoľahnúť na toho druhého najbizarnejšieho v poradí, ktorý má ako jediný z nich šancu amerického prezidenta odradiť od nejakých excesov. A to je samo osebe tým najväčším dôkazom o absurdnosti sveta a doby, v ktorej žijeme.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #amazónia #G7 #Emmanuel Macron #Donald Trump #Jair Bolsonaro