Kedy to buchne?

Slovné spojenie „alternatívne fakty“ vošlo do histórie, keď ho použila poradkyňa Donalda Trumpa Kellyanne Conwayová na vysvetlenie, prečo Biely dom vyhlasuje očividné nepravdy za pravdivé. Dosiaľ sa však alternatívne fakty so svojimi náprotivkami - faktickými, pravdivými faktmi - fyzicky nestretli.

25.08.2019 20:00
debata (7)

Na summite G7 vo francúzskom Biarritzi k tomu mali už veľmi blízko. V nedeľu ráno prezident Spojených štátov deklaroval, že ľutuje eskaláciu obchodnej vojny s Čínou. Poobede zase konštatoval, že jeho slová boli dezinterpretované, pretože v skutočnosti ľutuje akurát to, že na čínske tovary neuvalil ešte vyššie clá.

Niekoľko desiatok minút po stretnutí, na ktorom lídri G7 rokovali o Iráne a poverili francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby skúsil viesť s Teheránom rozhovory, Trump vyhlásil, že on o niečom takom nerokoval a na podobnej debate sa nezúčastnil.

Len chvíľku po schôdzke, ktorá sa skončila hádkou, keď lídri do jedného nesúhlasili s Trumpovým návrhom prijať späť do G7 Vladimira Putina, oznámil, že „viacerí lídri“ mu tlmočili svoj súhlas, ale „nie je potrebné“ ich menovať.

No a keď vyhlásil, že severokórejský diktátor Kim Čong-un odpaľovaním riadených striel neporušuje dohody, urobil to priamo pred očami užasnutého japonského premiéra Šinze Abeho, ktorý práve reportérom tvrdil opak.

Teória hovorí, že keď sa stretne hmota s antihmotou, obe sa anihilujú za uvoľnenia obrovskej energie. Dúfajme, že v politike to platiť nebude. Okamih, keď sa alternatívne fakty fyzicky stretnú s reálnymi, je už na dosah.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Donald Trump #summit G7 #alternatívne fakty