Apokalypsa teraz

Pohľad na Sao Paulo zahalené hustým sivým dymom bol desivý. Pripomínal zábery z postapokalyptických filmov, kde v dôsledku globálnej katastrofy došlo k takmer úplnému zničeniu života na Zemi. Slnko je zakryté popolčekom a nehostinnou krajinou putujú poslední ľudia, odsúdení na istú smrť. Scéna ako vystrihnutá zo slávneho románu Cormaca McCarthyho Cesta však v tomto prípade bola reálna.

26.08.2019 21:00
debata (1)

Skôr než niekto mávne rukou, že jeho tieto problémy netrápia, možno by sa mal oboznámiť s faktami. Na porovnanie: brazílska metropola je od požiarov vzdialená 2 700 kilometrov, čo je zhruba toľko ako východné Slovensko od Portugalska, ktoré rok čo rok bojuje s katastrofálnymi požiarmi. Už len samotná predstava, že kvôli horiacim eukalyptovým lesom kdesi ďaleko na druhom konci Európy si v Košiciach nemôžete vyvetrať, je natoľko hrozivá, že nenechá ľahostajného azda ani toho najväčšieho klimaskeptika. Teraz je vari každému zrejmý rozsah a najmä dosahy požiaru, ktorý zachvátil Amazóniu.

Keďže „zelené pľúca planéty“ vyprodukujú 20 % kyslíka na svete, je celkom pochopiteľné, že prezident Macron presadil otázku záchrany Amazonského pralesa do programu summitu G7 v Biarritzi.

Tu nejde o žiadny prejav kolonializmu, ako tvrdí brazílsky prezident Bolsonaro (ktorý zo založenia ohňov obvinil ekologických aktivistov a Nemcom a Nórom odporučil, aby si radšej zalesnili svoje krajiny), ale o pud sebazáchovy. „Zasiahnuté sú pľúca celej Zeme, a preto musíme nájsť spoločné riešenie,“ povedala kancelárka Merkelová. To je jasné posolstvo, a preto únia neváha poskytnúť prostriedky na hasenie požiarov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Angela Merkelová #Emmanuel Macron #summit G7 #Amazónsky prales #Jair Bolsonaro