Maďarské harakiri

Lídri „maďarských“ strán spáchali harakiri. Odmietnuť spoločnú koalíciu v situácii, keď sa obe strany pohybujú na hrane zvoliteľnosti, sa nedá nazvať inak.

27.08.2019 20:00
debata (25)

Takto hazardovať so zhruba 200-tisíc potenciálnymi hlasmi, je nielen nezodpovedné voči vlastným voličom, ale v konečnom dôsledku to môže mať negatívny dopad na celú politickú scénu. Konkrétne, keď po nadchádzajúcich parlamentných voľbách bude k zostaveniu vlády chýbať niekto aspoň tak príčetný, ako boli v uplynulom období bugárovci.

Hoci priekopa medzi SMK a Mostom-Híd sa za uplynulých desať rokov prehlbovala, v situácii keď oba subjekty bojujú o holé prežitie, by sa dalo očakávať, že vzájomné averzie hodia za hlavu, k rokovaniam budú pristupovať s pokorou a najmä budú schopné robiť kompromisy. Nič také sa nestalo, a preto vyjednávania medzi Mostom-Híd a SMK stroskotali. Jedným chýbala veľkorysosť a druhí zasa hľadali iba zámienky. Slovenským Maďarom tak hrozí, že po 30 rokoch demokracie nebudú mať zastúpenie v parlamente.

Význam Mostu-Híd pravdepodobne oceníme až vtedy, keď sa raz opäť prebudia starí démoni. Človek si ľahko zvykne na dobré a my sme si zvykli na to, že v slovensko-maďarských vzťahoch panoval v posledných rokoch pokoj a nikto nehral maďarskou kartou. Most bol navyše výrazne proeurópsky, čím vo vláde korigoval „úchylky“ SNS.

Zdá sa, že tento nadetnický projekt sa vyčerpal. Jeho liberálnych voličov prebralo Progresívne Slovensko, ktoré navyše založilo maďarskú platformu a po nedohode s SMK je len málo pravdepodobné, že by ho mohli zachrániť Rómovia a ostatné menšiny (akokoľvek to vyznieva sympaticky).

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #koalícia #SMK #Progresívne Slovensko